ua en ru

Новий законопроект про місцеві вибори є кроком назад у розвитку виборчого законодавства України, - М.Ставнійчук


Новий законопроект про місцеві вибори, прийнятий за основу Верховною Радою 1 липня, є кроком назад у розвитку виборчого законодавства України. Про це заявила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук.
«Україна в питанні прийняття виборчого законодавства в черговий раз не прислухається до європейських рекомендацій щодо термінів ухвалення виборчого законодавства. Законопроект щодо місцевих виборів явно поспіхом підготовлений буквально напередодні початку виборчого процесу. Швидше за все, саме з цими обставинами пов'язане скорочення термінів виборчого процесу до 60 днів. Зараз простежується спроба прийняти положення нової редакції закону, за яким, без якісної доробки неможливо буде забезпечити проведення місцевих виборів», - підкреслила М.Ставнійчук.
Вона нагадала, що виборче законодавство, виборча система, зокрема, на місцевому рівні, має відповідати основним принципам виборчого права і конституційного статусу органів місцевого самоврядування і сприйматися суспільством як об'єктивні і справедливі. «Зараз же пропонуються механічні зміни, які не несуть в собі якісних позитивних змін для системи місцевого самоврядування... Варто нагадати, що основні претензії до нині чинної виборчої системи на місцевих виборах складалися в закритості партійних списків, відриві партійних структур від інтересів територіальних громад. Україні знову пропонується те ж саме і на додаток ще й мажоритарна система зі своїми особливими викликами та ризиками», - упевнена член Венеціанської комісії.
Тому, зазначила М.Ставнійчук, прийнятий в першому читанні проект закону про місцеві вибори вимагає термінового доопрацювання. «Виборча система на місцях має, з одного боку, зберігати природу місцевого самоврядування, прив'язувати депутатів до територіальної громади, а з іншого - надавати партіям, як суб'єкту політичної системи, можливість мати представництво в місцевих органах влади», - резюмувала юрист.