ua en ru

Новий закон про освіту має наблизити нас до Європи, - Порошенко

Новий закон про освіту має наблизити нас до Європи, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко назвав новий закон про освіту "законом нових можливостей"

Новий закон про освіту має наблизити Україну до Європи. Про це президент України Петро Порошенко заявив під час зустрічі з працівниками освіти, передає кореспондент РБК-Україна.

"Новий закон про освіту має не віддалити нас від Європи, а навпаки - наблизити. Але потрібно докласти багато зусиль, щоб роз'яснити свою позицію нашим європейським партнерам, в першу чергу нашим сусідам, довести їм і всім європейським структурам, що мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам і дуже важливо, щоб у цій дискусії ми чули один одного - ми їх чули, але і вони обов'язково чули нас", - заявив президент

Крім того, Порошенко назвав новий закон про освіту "законом нових можливостей", а також документом, що відкриває шлях до системної реформи освіти.

"Ми відмовляємося від застарілого непродуктивного підходу, коли держава диктує дуже обмежену варіативність методів, форм і засобів навчання. Новий закон надає свободу вибору й самовизначення учнів, свободу педагогічної творчості - працівникам освіти. Він стверджує свободу навчальних закладів - через встановлення широкої автономії. Новий закон "Про освіту" - це закон нових можливостей для всіх учасників навчального процесу", - заявив Порошенко.

Президент також підкреслив, що українська влада не могла не посилити роль української мови в освіті.

"Дитина, яка закінчує українську школу, повинна володіти українською мовою. І звичайно, важливо, щоб ви, шановні вчителі, престиж мови підвищували не тільки на уроках, але і в спілкуванні з дітьми на перервах і у виховному процесі. Щоб діти бачили, що українська для вас це не суха норма закону, а живий засіб повсякденного спілкування", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву глави України, що мовна стаття освітньої реформи повністю відповідає європейським практикам.