ua en ru

Новий український корвет можна буде збудувати за п'ять років, - експерт

Якщо уряд і глава держави сприятимуть цьому, то новий український корвет можна буде збудувати вже за п'ять років. Таку думку висловив військовий експерт, керівник аналітичного безпекового центру «Номос» у Севастополі Сергій Кулик, коментуючи ініціативу ветеранів Військово-морських Сил України щодо проведення кампанії «Збудуймо флот громадою!», повідомляє радіо «Свобода».

Військовий експерт назвав цю ініціативу відставних моряків цілком реальною. За його словами, українські громадяни відгукнуться на цю ініціативу моряків, але важливо, щоб її підтримала і чинна влада. До того часу, можливо, і криза закінчиться, і новий уряд буде більш адекватно сприймати безпекові питання держави, зазначає експерт.

За словами капітана першого рангу запасу, прес-секретаря Організації ветеранів ВМС України Мирослава Мамчака, узбережжя і морські порти України не мають надійного захисту, а торгові морські шляхи - надійного супроводження.

На думку відставного офіцера, національний флот України за своєю бойовою спроможності є найслабшим серед флотів країн Чорноморського басейну, якщо не брати до уваги Грузію, яка, практично, немає своїх ВМС. Причина цього - у відсутності сучасних бойових кораблів у складі вітчизняного флоту і це вже порушує національну безпеку України, вважає М.Мамчак.

За словами М.Мамчака, історичний досвід свідчить, що в Україні завжди люди допомагали в розбудові флоту. На початку 20-го століття з ініціативи князя Кочубея українці зібрали кошти на будівництво мінних крейсерів «Україна», «Гайдамака» і «Військовий». У 1920-ті роки на народні кошти, зібрані в областях Радянської України, для Чорноморського флоту були фактично заново відбудовані ескадрений міноносець «Незаможник» і панцерний крейсер «Комінтерн».

Саме тому, ініціативна група у Севастополі, яку очолив віце-адмірал у відставці Микола Клітний, вийшла з пропозицією звернутися до керівництва держави, представників великого та середнього бізнесу і простих українців розпочати збір коштів для будівництва корветів для українського флоту.