ua en ru

Новий Президент України повинен оприлюднити інформацію про бізнес-схемах "сім'ї", - експерт

Щоб уникнути підозр та звинувачень у зв'язках з "сім'єю" Віктора Януковича, команда нового президента України повинна буде проводити максимально відкриту політику, починаючи з проведення чесних і прозорих тендерів. Так експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко прокоментував публікацію в інтернет-ЗМІ про те, що "сім'я" Януковича зберегла гроші, організаційні структури і можливості впливу на українську політику.

"Такі великі міжнародні аудиторські компанії як PricewaterhouseCoopers (PwC) дійсно активно співпрацювали з бізнес-структурами, близькими до оточення президента Януковича, і з органами влади України. Але це не означає, що співробітництво будувалося за принципом "клановості", - сказав він.

На думку експерта, в країні, де в період правління Януковича централізація впроваджувалася не тільки в політичній сфері, але і в бізнесі, у великих аудиторів залишилося небагато клієнтів. Підтвердженням тому можна вважати вже широко відому інформацію про тендерні зловживання.

В таких умовах співпраця з компаніями, які відносять до системи "сім'ї", зокрема з "МАКО Холдинг" Олександра Януковича, стала свого роду вимушеною, оскільки є єдино можливим напрямком роботи великих аудиторів в Україні. "Але і сьогодні в пресі з'являються публікації про те, що компанії, що належать до "сім'ї", продовжують отримувати найпривабливіші замовлення від держави. Чи правда це, і якщо так, то чому так відбувається, ніхто не говорить. І це породжує багато підозр", - зазначив Гаврилечко.

Він вважає, що завданням нової влади, яка буде сформована після виборів, стане проведення корінних реформ, які максимально розширять бізнес-поле і запобіжать в майбутньому спробі монополізувати владу і ресурси. "Зробити це можливо лише у співпраці з міжнародними структурами. У тому числі - як раз з аудиторськими компаніями, які, думаю, мають цікавити українське суспільство інформацією про те, як створювалися і на чому базувалися бізнес-схеми "сім'ї", як проводилися тендери, в результаті яких гроші з держскарбниці перетікали в кишені наближених до влади осіб. Подібна інформація повинна стати публічною", - упевнений експерт.

На думку Гаврилечко, розкриття аудиторської документації в рамках слідства, яке ведеться з безлічі кримінальних справ проти представників колишньої влади, поставить крапку в підозрах щодо того, що Україною досі керують люди з оточення Януковича. "Крім того, це стане уроком на майбутнє для української влади, а також зніме тінь підозр з аудиторів", - підкреслив експерт.