ua en ru

Новим Президентом Молдови обраний Микола Тімофті

Новим Президентом Молдови сьогодні вибраний Микола Тімофті. Як повідомив, виступаючи в парламенті, голова спеціальної комісії з проведення виборів президента Тудор Деліу, після підрахунку голосів встановлено, що в ході таємного голосування за обрання Тімофті на посаду глави молдавської держави проголосували всі 62 депутати, що взяли участь в сьогоднішньому голосуванні.

Для обрання на посаду Президента Молдови Тімофті необхідно було набрати мінімум три п'ятих голосів депутатів, або голоси 61 парламентаря зі 101. Він отримав в свою підтримку 62 голоси. Таким чином, вибори Президента визнані такими, що відбулися, і Тімофті обраний новим, четвертим за ліком Президентом Молдови в її сучасній історії.

За його обрання проголосували 58 депутатів від всіх трьох партій, що входять до правлячого в країні "Альянсу за європейську інтеграцію", які висунули раніше Тімофті єдиним позапартійним кандидатом на пост Президента Молдови, незалежний депутат Міхай Годя, а також троє депутатів парламенту на чолі з Ігорем Додоном, які після виходу з фракції Партії комуністів утворили групу соціалістів. Вони заявили сьогодні про прийняте рішення надати парламентській більшості свої вирішальні голоси, які не вистачало правлячій коаліції для обрання нового Президента.

Микола Тімофті народився 22 грудня 1948 р. в с.Чутулешти Флорештського району Молдавської РСР в сім'ї депортованих за політичними мотивами. Він працює в судовій системі Молдови 36 років, пройшовши за цей період шлях від судді району Фрунзе Кишинева до голови Вищої поради магістрату - незалежного органу, створеного для організації і функціонування судової системи, і службовця гарантом незалежності судової влади. Микола Тімофті очолює Вищу пораду магістрату з 2011 р.

З 1996 р. по 2001 р. він був головою Апеляційної палати Молдови, був головою Асоціації суддів Молдови. Микола Тімофті одружений, у нього троє синів.