ua en ru

Новим прем'єр-міністром Італії став Маріо Монті

Президент Італії Джорджо Наполітано призначив новим прем'єр-міністром країни відомого економіста, колишнього єврокомісара Маріо Монті. Глава держави вже доручив йому сформувати новий кабінет міністрів, повідомляє Reuters.
Монті призначений на посаду глави уряду після консультацій Наполітано з представниками всіх парламентських партій, груп і об'єднань, головами обох палат національного парламенту, а також з попередніми президентами республіки і довічними сенаторами.
"Наша країна повинна врятувати себе. Італія здатна перемогти труднощі спільними зусиллями", - сказав Монті, виступаючи перед журналістами після свого призначення. Новий прем'єр пообіцяв негайно приступити до формування нового уряду. "Італія повинна бути елементом сили, а не слабкості в ЄС", - додав Монті.
Попередній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі подав у відставку в суботу, 13 листопада. Таким чином Берлусконі виконав обіцянку залишити посаду глави уряду в разі, якщо парламент країни проголосує за бюджет, що відповідає вимогам Євросоюзу.
Звістку про відставку Берлусконі з радістю зустріли сотні його супротивників, які зібралися в центрі Риму, щоб відсвяткувати "звільнення Італії".
Берлусконі з перервами виконував обов'язки прем'єр-міністра Італії близько 8 років. За ці роки країна накопичила фантастичний борг в 1,9 трлн євро, а сам глава уряду відзначився цілою серією скандалів, в тому числі і сексуальних.