ua en ru

Нові збори та покладені на банки функції в сфері оподаткування обумовлюють необхідність внесення змін до ПК, - УКБС

Наявність багатьох колізій податкового законодавства обумовлює необхідність внесення змін до норм Податкового кодексу України (ПК). Асоціація «Український кредитно-банківський союз» (УКАБ) направила до НБУ як суб'єкта законодавчої ініціативи пропозиції щодо внесення змін до ПК.

На думку експертів, їхнє врахування дозволить зняти зіткнення між нормами фіскального законодавства, усунути умови для корупційних дій, а також зменшити вірогідність виникнення суперечливих ситуацій між контролюючими органами, страхувальниками, вигодонабувачами та платниками податків.

Пропозиції, запропоновані до ст. 69 ПК, що стосується порядку відкриття рахунків фізичним особам, які проводять незалежну професійну діяльність, спрямовано на відновлення правового регулювання порядку повідомлення податкових органів про рахунки клієнтів, який існував до 01.01.2011. Адже через відсутність ресурсів та повноважень для доступу до інформації в державних реєстрах, які дають змогу оперативно отримувати достовірні дані щодо реєстрації клієнта, банки не можуть виконати правила ПК щодо самостійної перевірки статусу клієнта як суб'єкту господарювання. Запропоновані УКБС зміни визначать обов'язок надання фінустановами повідомлень податковим органам лише про рахунки, які використовуються для здійснення фізичними особами господарської діяльності.

Також, представниками банківської спільноти надані пропозиції щодо уточнення п. 165.1.27, який стосується виконання банками функцій податкових агентів при оподаткуванні ПДФО страхових виплат. УКБС пропонує визначити, що не є об'єктом оподаткування сума страхового відшкодування, отримана третьою особою - вигодонабувачем в погашення заборгованості платника податку перед такою третьою особою від страховика-резидента (якщо відшкодування здійснюється за угодою страхування майна платника податку, яке є об'єктом застави).

Щодо збору за спеціальне використання води УКБС запропоновано визначити, що збір не справляється за воду, яка використовується для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб суб'єктів господарювання - вторинних водокористувачів. Аргументуючи внесення цих змін до ПК, УКБС зазначив, що доповнення винятків відповідає самій природі збору, який до 01.01.2011 р. не сплачували підприємства, що використовували воду для задоволення власних потреб.

Також, УКБС запропонував розмежувати в ПК терміни «пункт продажу іноземної валюти» та «операційні зали, каси та інші структури підрозділів фінустанов, які здійснюють валютно-обмінні операції». Оскільки невизначеність понять стала причиною спонукання усіх підрозділів фінустанов (до функцій яких відносяться операції з готівковими валютними цінностями) купувати торгові патенти на здійснення валютно-обмінних операцій. Це призводить до штучного збільшення податкового навантаження на фінустанови, які здійснюють обмін валют.

«Експерти УКБС вважають, що наявність цих та інших колізій податкового законодавства обумовлює необхідність внесення змін до норм ПК. Адже, головний фіскальний документ прийнято для спрощення порядку адміністрування і сплати податків, чому заважає запровадження нових зборів, необґрунтованих вимог та покладення на банки невластивих функцій в сфері оподаткування, - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Така ситуація змусила наше об'єднання звернутися до регулятора як суб'єкта законодавчої ініціативи, який може ініціювати внесення змін до ПК».