ua en ru

У Новій Зеландії розпочався референдум щодо вибору нового прапора

У Новій Зеландії розпочався референдум щодо вибору нового прапора Фото: прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кей

Жителям країни належить вибрати з 5 варіантів нового державного прапора

У Новій Зеландії сьогодні, 20 листопада, розпочався перший тур референдуму щодо вибору нового прапора країни, передає Steelers Lounge.

Референдум щодо вибору нового прапора в Новій Зеландії пройде у два тури. Перший тур триватиме з 20 листопада по 11 грудня. Бюлетені для голосування доставили поштою більш ніж 3 млн жителям Нової Зеландії.

Новозеландці мають проранжувати 5 варіантів альтернативного прапора, які були обрані з 10 тисяч 292, намальованих жителями країни. За підсумками цього голосування буде визначений один варіант прапора. У другому турі референдуму, який відбудеться в березні 2016 року, жителям Нової Зеландії належить вибрати між цим варіантом і старим прапором країни.

У Новій Зеландії розпочався референдум щодо вибору нового прапора

Фото: варіанти нового прапора Нової Зеландії

У Новій Зеландії розпочався референдум щодо вибору нового прапора

Фото: варіант нового прапора Нової Зеландії "Червоний пік"

За останній рік інтерес жителів Нової Зеландії до вибору нового прапора зріс - різні варіанти прапорів вивішують в магазинах, бізнес-центрах і житлових будинках.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кей, який був ініціатором зміни державного прапора, визнав, що він на даний момент, мабуть, на боці переможених, оскільки більшість його співгромадян воліють зберегти старий прапор.

Кірбі заявив, що він збирається проранжувати варіанти прапора наступним чином:

1. Сріблястий папороть (блакитний і чорний)

2. Сріблястий папороть (червоний і чорний)

3. Червоний пік

4. Срібний папороть (чорно-білий)

5. "Кору" (закручений у спіраль папороть).

У Новій Зеландії розпочався референдум щодо вибору нового прапора

Фото: нинішній прапор Нової Зеландії

Зараз прапор Нової Зеландії являє собою змінений кормовий прапор "Юніон Джеком" у лівій верхній чверті і чотирма червоними зірками з білою окантовкою в правій частині. Зірки мають різний розмір і символізують сузір'я Південний хрест. "Юніон Джек" символізує зв'язок з Великобританією. Критики нинішнього прапора кажуть, що його легко переплутати з державними символами інших колишніх британських колоній - зокрема, Австралії, прапор якої майже ідентичний новозеландському.