ua en ru

Новини України за 4-8 березня: свободу Савченко і привид "прем'єрства" Яресько

Новини України за 4-8 березня: свободу Савченко і привид "прем'єрства" Яресько Фото: сьогодні Надія Савченко скаже останнє слово на суді

Головні новини за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 4-8 березня: в Україні пройшли акції на захист підсудної в Росії української льотчиці Надії Савченко, екс-посол США в Україні натякнув, що скоро у нас змінять прем'єра, переговори "нормандської четвірки" провалилися через виборів на Донбасі, Україна знайшла компроміс з ЄС щодо "безвізові законів" і відсвяткувала 8 березня. Про ці та інші новини України на РБК-Україна.

#FreeSavchenko

По Україні та світу прокотилися акції на захист української льотчиці Надії Савченко, яку судять в Росії. У Києві пікетували посольство Росії та провели мітинг на Майдані Незалежності. Крім цього міжнародне співтовариство продовжить тиск на РФ з метою звільнення льотчиці. Офіційно до Росії звернулися США, Євросоюз і Великобританія. МЗС РФ, у свою чергу, назвав це тиском на суд. На сьогодні запланована міжнародна акція в підтримку української льотчиці. Сьогодні ж Савченко, яка оголосила "сухе голодування має виголосити останнє слово на суді.

p_133558_4_gallerybig_650x410

Фото: 9 березня в Україні пройдуть акції на захист Надії Савченко

Яресько на царство

Привид можливого прем'єрства міністра фінансів Наталії Яресько продовжує ходити по українському політикуму. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер пророкує її в прем'єри і заявив, що зміна глави уряду може відбутися в Україні вже на цьому тижні. Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук підтвердила в п'ятницю цю інформацію, додавши, що в якості альтернативи на цю посаду також розглядається екс-віце-прем'єр Польщі Лешек Бальцерович.

107221_5_650x410

Фото: екс-посол США в Україні пророкує Наталія Яресько в прем'єри

Провал переговорів "нормандської четвірки"

Переговори глав міністерств закордонних справ "нормандської четвірки" Павла Клімкіна (Україна), Сергія Лаврова (Російська Федерація), Франка-Вальтера Штайнмайера (Німеччина) і Жан-Марка Еро (Франція) ні до чого не привели. Коментарі дипломатів також пішли вроздріб. Клімкін заявив, що для України на першому місці безпека в регіоні, Штайнмайєр - що незадоволений як Україна і Росія ведуть переговори, Еро - про те, що вибори на Донбасі повинні пройти до липня 2016, а Лавров - взагалі звинуватив Україну в зриві домовленостей.

____ 3828_650x410Фото: глава МЗС ФРН незадоволений результатами зустрічі

"нормандської четвірки" в Парижі

Безвізові перепетії

Перед Україною знову зажевріла надія скасування віз в Європу. Прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік заявив, що представники Європейського Союзу разом з українськими політиками досягли компромісу щодо прийняття законів, необхідних для введення безвізового режиму між Україною та ЄС. Конкретики від дипломата більше не було. Але він загадково зазначив, що тепер все залежить від Верховної Ради. Передбачити ж її дії не можуть навіть синоптики.

1

Фото: Україні можливо дадуть безвізовий режим з Європою

Весна прийшла

В Україні відзначили Міжнародний жіночий день, ь. У 2016 році темою Міжнародного жіночого дня є заклик ООН: "Планета 50-50 до 2030 року: Ми виступаємо за гендерну рівність". У нас обійшлося без політики і мільйони українських жінок отримали від своїх чоловіків хоча б по гілочки мімози, а продавці квітів традиційно збільшили виторг. Згідно з дослідженням TNS більшість українців (57%) все-таки вважають цей день приводом зробити приємне своїм жінкам, 22% - вважають нагадуванням про рівність статей і тільки 11% його не відзначають.

8297_0

Фото: в Україні відзначили 8 березня

Новини України за 3 березня читайте у нас на сайті.