ua en ru

Новини України за 22 лютого: стенограма засідання РНБО і кінець "Майдану"

Новини України за 22 лютого: стенограма засідання РНБО і кінець "Майдану" Фото: глава РНБО Олександр Турчинов

Головні новини за понеділок

Новини України та світу за 22 лютого: оприлюднена стенограма засідання РНБО під час анексії Криму, відбулася зачистка території Майдану Незалежності, на Фіджі пройшовся сильний тропічний циклон, а Amnesty International звинуватила Росію в кричущих військових злочинах останніх десятиліть.

Секретні матеріали

На комітеті нацбезпеки і оборони була оприлюднена стенограма засідання РНБО за 28 лютого 2014 року. Першим вибрав з неї цікаві фрагменти і виклав в мережу нардеп Борислав Береза. Зокрема, мова йде про те, що введення воєнного стану на той момент підтримував тільки Олександр Турчинов, а проти найбільше виступала Юлія Тимошенко. Всі інші учасники засідання також висловлювали свою позицію з цього приводу, і майже кожен з них заявляв про те, що ми не готові до воєнних дій з РФ - грошей немає, армії теж немає. Навіть, як розповів Сергій Пашинський, техніка не заводилася. Зазначимо, що на той час, за словами тодішнього міністра оборони, Україна могла зібрати "по засіках" армію максимум з 5 тисяч військових. Та й взагалі, Росія тільки цього й чекала. За словами Наливайченка, "Путін використовує це (активні дії, - ред.) для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення". Чому цей документ оприлюднений зараз - ніхто не пояснив. Можливо - напередодні другої річниці анексії Криму (хоча до цього ще місяць). Загалом, незрозуміло.

Кінець "Майдану"

На минулих вихідних Україна вшанувала пам'ять загиблих героїв Небесної сотні. На Майдані Незалежності проводилися пам'ятні заходи, які не пішли без нюансів. Зокрема, група активістів, які назвали себе "Революційними правими силами" встановили намети, провели Віче, і виставили вимоги, хотіли "Майдан 3" організувати. А вже вчора їх "зачистили" комунальники. Хто вони такі - незрозуміло. "Правий сектор" від них відхрестився, а Порошенко заявив, що це все справа рук російської пропаганди.

Новини України за 22 лютого: стенограма засідання РНБО і кінець "Майдану"

Фото: зачистка території Майдану

Буревій на Фіджі

Добре, звичайно, на Фіджі - літо, сонце, море (вірніше океан), пляж, але є і свої серйозні нюанси. По острову пройшовся потужний зафіксований в Південній півкулі тропічний циклон "Вінстон", швидкість вітру при якому досягала 296 км/ч. Стихія спричинила за собою серйозні руйнування, а її жертвами стали, згідно з останньою інформацією, 20 осіб. Школи, ферми і підприємства не працюють, жителів евакуюють, а владою було оголошено надзвичайний стан на 30 днів.

Новини України за 22 лютого: стенограма засідання РНБО і кінець "Майдану"

Фото: наслідки буревію на Фіджі

Путіна звинуватили у військових злочинах

Вже вкотре у світі заявляють про військової агресії РФ. Міжнародна організація Amnesty International звинуватила Росію в кричущих військових злочинах, які здійснювалися впродовж останніх 10 років. Зокрема, підкреслюється той факт, що війська РФ воюють в Сирії зовсім не проти ИГИЛ. Повідомляється, що минулого тижня російські літаки навмисно атакували цивільні об'єкти і рятувальників. Це все, звичайно, дуже цікаво, але схоже, що такі заяви Путіна абсолютно не хвилюють. У Кремлі на цю інформацію ніяк не прореагували.

Новини України за 22 лютого: стенограма засідання РНБО і кінець "Майдану"

Фото: Володимир Путін

Читайте також авторські матеріали про те, що може зробити президент для відправки у відставку Яценюка, а також про долю Wi-Fi після впровадження технології 3G.