ua en ru

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму Фото: учора в російському суді почали зачитувати вирок Савченко

Найголовніше за понеділок

Новини України та світу за 21 березня: в суді РФ почали зачитувати вирок Надії Савченко, російським ГРУшникам Єрофеєву і Александрову на два місяці продовжили арешт, збиток від анексії Криму оцінений в 1 трлн гривень, Україну з робочим візитом відвідала делегація комітету закордонних справ парламенту Нідерландів, а Apple презентував свою нову продукцію.

Вирок Савченко

Вирок Надії Савченко почали зачитувати в Донецькому суді Ростовської області вчора, 21 березня. Як відомо, цей процес триватиме два дні, а строк покарання української льотчиці повинен буде оголошено сьогодні. Перший день цього процес не обійшовся без інцидентів. Так, українську делегацію після перерви не хотіли пускати в зал засідання, однак після невеликого скандалу вони знову опинилися всередині. А ось іншу делегацію ще вранці не пустили навіть на територію РФ. До речі, одним із її членів була Ірина Геращенко, якої в підсумку взагалі заборонили в'їзд в Росію до 2021 року. Єдиною приємною новиною стала заява голови Ради з прав людини при президенті РФ Михайла Федотова про те, що процес обміну Савченко згідно з мінським домовленостями будеь запущений після оголошення вироку.

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Фото: термін покарання української льотчиці буде оголошено сьогодні

Справа російських ГРУшников

Вчора відбулося ще одне засідання суду, правда в Україні. Російським ГРУшникам, які заблукали в степах Донбасу 16 травня 2015 року, на два місяці було продовжено арешт. Судове засідання було перенесено для того, щоб новий адвокат Александрова зміг ознайомитися з матеріалами справи. Його старий захисник загадково зник з Одеси в невідомому напрямку. У зв'язку з цією подією адвокат Єрофєєва попросила надати їй охорону.

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Фото: суд продовжив арешт ГРУшникам Єрофеєву і Александрову на два місяці

Збиток від анексії Криму

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос розповів про те, що анексія Криму завдала шкоди бюджету України в розмірі 1 трлн гривень. Ця сума, за його словами, включає в себе тільки вартості нерухомості та інфраструктури державних підприємств. Він також повідомив, що частина матеріалів спрямована в міжнародні інституції, а в генпрокуратурі розпочато понад 100 кримінальних проваджень.

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Фото: за словами Матіоса, збиток від анексії Криму становить 1 трлн гривень

Нідерландські депутати гостюють в Україні

Україну з робочим візитом відвідала делегація комітету закордонних справ парламенту Нідерландів. Після зустрічі, в комітеті ВР з инотранным справах розповіли про те, що парламент Нідерландів підтримує асоціацію України з ЄС. У той же час, 6 квітня відбудеться референдум, на якому за відповідний питання будуть голосувати самі громадяни. Останнє слово залишається за парламентаріями, однак ті в будь-якому випадку будуть прислухатися до думки народу. Не дивлячись на це, був анонсований спільний з Україною інвестиційний форум, який пройде в Нідерландах. На цьому заході будуть обговорюватися можливості співпраці в енергетичній сфері та аграрному секторі.

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Фото: у Нідерландах 90% парламентаріїв підтримують УА України з ЄС

Презентація продукції Apple

Вчора в каліфорнійській штаб-квартирі в місті Куперино Apple провів презентацію нових продуктів - смартфона iPhone 5se, планшета iPad Pro, ремінців для Apple Watch і оновленої операційної системи iOs 9.3. Смартфон має зовнішній вигляд моделі iPhone 5s, а ось його потужність така, як у iPhone 6. Придбати його можна буде за 399 (з пам'яттю на 16 Гб) і 499 (32 Гб) доларів. Планшет iPad Pro оснащений Apple Pencil і бездротовою клавіатурою, яка буде працювати через порт Smart Connector. Ну і для любителів яблучних годин Apple представив нові ремінці. Продукція буде доступна з 31 березня.

Новини України за 21 березня: оголошення вироку Савченко і збиток від анексії Криму

Фото: Apple представила новий смартфон iPhone 5se, планшет iPad Pro, і ремінці для Apple Watch

З хорошого: довіра до Путіна впав за рік на 10%.

Читайте також: авторські матеріали про те, що політична криза наближається до розв'язки, а також про те, що українське кіно починає складати конкуренцію голлівудським блокбастерам в кінотеатрах.