ua en ru

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон Фото: Клімкін несподівано для себе може стати прем'єром

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 15 березня: регламентний комітет Ради відхилив проект постанови про відставку Яценюка, а на його місце пропонують все нові кандидатури, Рада нарешті прийняла закон про електронне декларування з правками Порошенко, а законопроект про спецконфискации навіть не змогла внести до порядку денного, Росія виводить свої війська з Сирії, а чергова демобілізація відбудеться в березні-квітні цього року

"Прем'єріада" триває

Прем'єрська епопея триває. Чутки про можливий розгляд у парламенті відставки Яценюка зарубав на корені регламентний комітет Ради, який відхилив відповідний проект постанови. Кажуть "порушуєте, громадяни, парламентський регламент, треба було 16 лютого голосувати, чекайте осені". І все ця "прем'єріада" продовжує поповнюватися новими дійовими особами. Скандальний міністр охорони здоров'я Олексій Гончаренко заявив, що в БПП бачать главою нового політичного уряду Гройсмана. Водночас, його колега по фракції Дмитро Андрієвський розповів, що БПП обговорює цілих три кандидатури, серед яких вже озвучені раніше Гройсман і Яресько. А ось третій варіант несподіваний - глава МЗС Павло Клімкін (типу, а чим він гірший за Садового?). І ось зараз вже дійсно незрозуміло, хто ж у підсумку займе прем'єрське крісло. Якщо воно, звичайно, звільниться.

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Фото: список можливих прем'єрів поповнився прізвищами Гройсмана і Клімкіна

Останній безвізовий закон

Рада нарешті спромоглася прийняти останній безвізовий закон про електронне декларування, який став скандальним вже навіть не європейському рівні. 278 парламентарії погодилися з правками президента і проголосували за документ. Таким чином, недобросовісних чиновників-платників податків тепер чекає кримінальне, адміністративне покарання. Декларації держслужбовці повинні будуть надати протягом 60 днів після того, як закон набуде чинності. При цьому, кримінальна відповідальність настане у тому випадку, якщо збрехати в декларації більше, ніж на 344 450 гривень (250 мінімальних зарплат). Якщо ж прихована сума складе від 100 до 250 мінімальних зарплат, то доведеться заплатити штраф.

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Фото: останній безвізовий закон з правками Порошенко нарешті прийнятий Радою

Неробоча Рада

Мабуть, нардепи так зраділи прийнятим нарешті останньому безвізового закону, що вирішили не розмінюватися в цей день на інші рішення. Навіть законопроект про спецконфискации, який посприяє поверненню активів Януковича парламентаріїв не вразив. Ніяк не могли проголосувати за включення його до порядку денного. У підсумку Гройсман психонул і послав всіх на консультації. Пізніше Максим Бурбак заявив, що лідери фракцій про все домовилися. Напевно, він щось недозрозумів, так як на вечірньому засіданні голосування провалилося двічі, а Ляшко взагалі заблокував трибуну. Гройсман знову психонул, знову послав всіх на консультації, і взагалі закрив засідання. Чергова спроба Раді попрацювати з цим законопроектом відбудеться сьогодні.

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Фото: після невдалих спроб голосування, РПЛ і НФ заблокували трибуну Ради

Росія йде з Сирії

Несподіванкою стала заява Путіна про виведення основної частини військ з Сирії (навоевались?). За його словами, завдання виконані, мети досягнуто, а військові молодці. Однак що вони там виконали - не уточнив. Уточнило американське розвідувально-аналітичне агентство Stratfor. Кажуть, що Росія позицій уряду Сирії зміцнила, бойові можливості продемонструвала, нове озброєння зазнала. У США не змогли дати оцінку діям Путіна, а сирійська опозиція назвала це сюрпризом. Пізніше в Кремлі пояснили, що рішення це з мирними переговорами в Женеві не пов'язано, кажуть, що це сам президент РФ так вирішив. Також там пояснили, що близько тисячі військових у Сирії все-таки залишаться, і Росія продовжить бомбити ИГИЛ. Чим це може загрожувати для України - незрозуміло. Сенатор США Джон Маккейн висловив побоювання з приводу того, що після відходу з Сирії РФ може активізувати дії на Донбасі. А ось у поспреда України при ООН Володимира Єльченка інша думка, він сподівається, що після виведення своїх військ з Сирії, Росія вчинить аналогічно по відношенню до України.

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Фото: Маккейн висловив побоювання, що РФ може активізувати дії на Донбасі

Весняна демобілізація

Глава Міноборони України Степан Полторак заявив про те, що демобілізація військових, як і планувалося, відбудеться в березні-квітні. Також він розповів, що за рахунок контрактників, яких на даний момент вже 9 тисяч, чи вдасться мінімізувати сьому хвилю мобілізації. Зазначимо також, що в цьому році Кабмін виділив на розвиток озброєння для армії 7 млрд гривень.

Новини України за 15 березня: продовження "прем'єріади" і останній безвізовий закон

Фото: Полторак анонсував проведення демобілізації в березні-квітні

Читайте також авторські матеріали про проблемних кредитах, які топлять банки, а також про те, як у президента за допомогою IT технологій обходяться без зайвих чиновників.