ua en ru

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова Фото: у Раді пройшла година запитань до уряду

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 15-17 квітня: у Раді пройшов перший годину запитань до уряду нового Кабміну, прокурора Одеської області Миколи Стоянова звільнили з органів прокуратури, українські військові відновили повний контроль над Широкіно, Надія Савченко погодилася приймати крапельниці до 20 квітня, а в Японії та Еквадорі сталися землетруси.

Перший "Година запитань до уряду" нового Кабміну

У минулу п'ятницю у Верховній Раді пройшов традиційний годину запитань до уряду, де вперше був присутній Кабмін Володимира Гройсмана. Так, від голови уряду вже надійшли перші розпорядження. Зокрема, віце-прем'єру з питань соцполітики Павло Розенко він доручив з'ясувати ситуацію і відзвітувати щодо наявності ліків в лікарнях. А першого заступника голови Моз Олександра Павленко він закликав звільниться, якщо вона не справляється зі своїми обов'язками. Також він розповів, що хоче притягнути екс-віце-прем'єра Словаччини Міклоша до групи підтримки українських реформ. Крім того, про деякі кроки Мінінфраструктури розповів його новий керівник Володимир Омелян. Так, він повідомив, що на ремонт українських доріг у 2016 році передбачено 20 млрд гривень. Також, за його словами, відомство сподівається на корпоратизацію "Укрпошти". Відзначимо, що в МВФ заявили про готовність співпрацювати з новим урядом України.

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Фото: у Верховній Раді пройшов традиційний годину запитань до уряду

Звільнення Стоянова

У п'ятницю прокуратура Одеської області повідомила про звільнення з посади та органів прокуратури Миколи Стоянова. Раніше повідомлялося, що лист з відповідною вимогою в. про. генпрокурору Юрію Севруку направив Петро Порошенко. Зокрема, президент зазначив, що закон про очищення влади у прокуратурі виконується неналежним чином. Нагадаємо, що Стоянов був поновлений на посаді після звільнення Давида Сакварелідзе. Однак у Мін'юсті заявили про те, що він підпадає під люстрацію, тому не може займати посаду прокурора. В ГПУ, в свою чергу, заявили, що проведуть перевірки, і вже після цього винесуть відповідне рішення.

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Фото: Стоянова звільнили з органів прокуратури

Військові відновили повний контроль над Широкіно

Голова Донецької ОДА Павло Жебрівський повідомив про те, що українські військові відновили повний контроль над Широкіно. Він зазначив, що місяць тому сили ЗСУ тримали під контролем лише половину цього селища. Також він підкреслив, що готовність українських військових дати відсіч російським диверсійно-розвідувальним групам зараз находитсяна високому рівні.

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Фото: українські військові повністю контролюють Широкіно

Стан Савченко

Адвокат Надії Савченко Микола Полозов повідомив в суботу про те, що її стан здоров'я значно погіршився. Також стало відомо про те, що сестра української льотчиці Віра вмовила її приймати крапельниці до 20 квітня. Другий її захисник Ілля Новіков розповів про те, що якщо б Надія відмовилась від крапельниць, то її стан було б дуже важким. За його словами, українська льотчик зможе протриматися кілька днів, поки ведуться переговори про подальшу її долю. І додав, що "якщо раптом виявиться, що до обміну буде не готова російська сторона, то це буде означати, що вони просто намагаються затягнути час".

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Фото: Савченко погодилася на крапельниці до 20 квітня

Землетрусу в Японії та Еквадорі

У суботу вранці в японській префектурі Кумамото відбулося виверження вулкана Асо. До цього за дві доби сталися два сильні землетрусу. В результаті загинули, щонайменше 41 людина, поранено близько 1500 жителів і ще сотні і тисячі залишилися без електрики і води. Крім того, в ніч на неділю землетрус магнітудою 7,8 стався на Еквадорі. Стихійне лихо забрало життя понад 230 осіб. Також повідомляється, що в результаті землетрусу з'явилася загроза цунамі.

Новини України за 15-17 квітня: питання до нового уряду і звільнення Стоянова

Фото: в Японії та Еквадорі сталися землетруси

Читайте також: авторський матеріал про те, які конфлікти, закладені в новому Кабміні, а також матеріал про те, скільки заробили і чим володіють Гройсман і його команда в цифрах і табличках.