ua en ru

У Новосибірську встановили пам'ятник Тарасу Шевченку

У Новосибірську встановили пам'ятник Тарасу Шевченку Фото: пам'ятник Тарасові Шевченку в Новосибірську

На постаменті вигравіювали цитату: "...обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю..."

У Новосибірську вчора, 29 вересня, на перетині вул. Кірова і Шевченка відкрився пам'ятник відомому українському поету і художнику Тарасу Шевченку, передає видання НГС.Новини.

У Новосибірську в Жовтневому районі поставили гранітний постамент заввишки 2,5 м, на ньому - бронзовий бюст в 1,3 м. На постаменті викарбувано напис "...обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю...". Створили пам'ятник архітектор Олександр Скоробогатько, художник Олександр Крутіков і скульптор Борис Ульянов.

Як розповів голова української національно-культурної автономії Новосибірська Володимир Павук, постамент з погруддям Тараса Шевченка відкрили на честь 200-річчя з дня народження поета.

На створення пам'ятника пішло близько 3 млн руб. За пам'ятником посадили шевченківську вербу, привезену з Мангишлаку: відросток верби, яку поет посадив, коли був на засланні.

Як пише видання, ім'я Шевченка пов'язано з Новосибірськом: під час Великої Вітчизняної війни евакуйовані з Києва експонати музею Шевченка зберігалися в оперному театрі. Також у місті є вулиця Шевченка та Шевченківський житловий масив, в художньому музеї знаходиться бюст Шевченка, зроблений з його посмертної маски, яка зберігається в музеї в Санкт-Петербурзі.

Нагадаємо, в Казахстані також збираються побудувати пам'ятник Тарасу Шевченку.