ua en ru

Нотаріуси не повинні вимагати від підприємців паперові виписки з ЄДР, - Держкомпідприємництва

Держкомпідприємництва просить Мін'юст роз'яснити нотаріусам, що вони не повинні вимагати виписку з реєстру. Про це повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва.

Підприємці стикаються з проблемою отримання виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, оскільки нотаріуси ще вимагають паперова виписка з реєстру.

Законом України "Про нотаріат" передбачено, що при перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов'язаний ознайомитися з установчими документами та інформацією щодо цієї юридичної особи, яка міститься в ЄДР, перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності і дієздатності.

При цьому мова йде саме про інформацію до ЄДР, а не про вимагання вилучення з нього за підписом державного реєстратора.
Дійсно, у разі наявності у нотаріуса сумнівів щодо поданих документів, відповідно до закону, він може зажадати від цієї юридичної особи, держреєстратора, органи ДПС, інших органів, установ та фізичних осіб додаткові відомості або документи. Однак, в той же час нотаріус має доступ до реєстру і сам може перевірити відомості з реєстру, не вимагаючи від юридичної особи паперового виписки з реєстру.