ua en ru

У Норвегії консервативний уряд включив у коаліцію лібералів

У Норвегії консервативний уряд включив у коаліцію лібералів Фото: премьер-министр Норвегии (wikimedia.orgKjetil_r)

Для проходження необхідних законопроектів коаліція ще потребує включення християнських демократів

Консервативна партія Норвегії, котра становить більшість в уряді, включила до своєї коаліції невелику центристську Ліберальну партію. Про це сказала прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг, передає Reuters.

Так, спільну заяву про розширення коаліції зробили Консервативна партія, права Прогресивна партія та ліберали. Сторони пообіцяли продовжити роботу зі створення суверенного фонду добробуту на трильйон доларів.

Аби увійти в коаліцію, ліберальна партія поставила умову не здійснювати у двох норвезьких регіонах розвідку нафти щонайменше до 2021 року. Переговори з лібералами тривали з 2 січня.

Також зазначається, що завдяки 8-ми місцям лібералів у парламенті три партії разом мають 80 місць зі 169. Для проходження необхідних законопроектів коаліція ще потребує включення християнських демократів. Вони, у свою чергу, підтримують прем’єра у питаннях оподаткування, проте не погоджуються входити в уряд.

Опозиціонери критикують норвезький уряд за відсутність чітких обіцянок щодо збільшення витрат на оборону задля виконання мети НАТО - 2% від ВВП.

Нагадаємо, у Чехії 12 січня 2018 року розпочалися вибори президента. За попередніми підрахунками, лідирує діючий президент Мілош Земан.