ua en ru

Норма про особливості самоврядування Донбасу внесена до Конституції з подачі РФ, - Сироїд

Норма про особливості самоврядування Донбасу внесена до Конституції з подачі РФ, - Сироїд Фото: Оксана Сироїд

Венеціанська комісія була просто використана

Норма про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей внесена до Конституції з подачі Російської Федерації (РФ). Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд.

"Це (внесення в Конституцію норми про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей, - ред.) відбулося з подачі Росії. А Венеціанська комісія, як на мене, була використана", - заявила Сироїд.

"Вони усвідомлювали те, що їм довелося розділяти принципові речі, які стосуються демократії, в обмін на особливий статус для окупованого Донбасу", - додала політик.

Сироїд зазначила, що, коли у Верховній Раді після голосування розпочалося спільне обговорення проекту змін, який парламент відправив у Конституційний суд, віце-спікер їм пояснювала норми і погрози щодо префектів і повноважень розпуску органів місцевого самоврядування

"Вони опустили очі, ну що вони будуть говорити? Людям кажуть, що все це підтримала Венеціанська комісія. Але Венеціанську комісію також "розвели, як кошенят", - підкреслила Сироїд.

Нагадаємо, Конституційна комісія проголосує за зміни до Конституції в частині правосуддя в середині серпня.