ua en ru

Nokia після продажу телефонного бізнесу може поглинути підрозділ Alcatel-Lucent

Nokia після продажу телефонного бізнесу може поглинути підрозділ Alcatel-Lucent. Про це повідомив телеканал "Росія-24".

Повідомляється, що після отримання грошей за продаж телефонного бізнесу Microsoft обсяг грошових коштів Nokia збільшиться на 5,44 млрд євро і перевищить 14 млрд євро, ставши восьмим за величиною серед нефінансових організацій Європи.

Аналітики припускають можливість придбання фінською компанією за 1-2 млрд дол. підрозділу Alcatel-Lucent, що займається виробництвом устаткування для бездротових мереж. Навіть заплативши цю суму, в Nokia залишиться достатньо коштів для виплати акціонерам дивідендів у розмірі 40 центів на акцію. У той же час генеральний директор Alcatel-Lucent Мішель Комб шукає способи відродити збиткову французьку компанію, наприклад, шляхом продажу його активів, придбання яких може допомогти Nokia скоротити розрив з лідерами ринку Ericsson з часткою 36% і Huawei з 32%.

На думку аналітика Самі Саркамиса з Nordea Bank AB, дана угода досить логічна і дуже ймовірна, так як незабаром фінський вендор отримає необхідну фінансову гнучкість для її здійснення, в той час як французька компанія шукає способи виходу з кризи, що склалася.

Чистий збиток Alcatel-Lucent за підсумками II кварталу 2013 р. склав 885 млн євро, що в 2,23 рази більше збитку за аналогічний період минулого року. Це пов'язано з проведенням реорганізації компанії і втратами від знецінених нематеріальних активів.

Щорічний оборот бізнесу Nokia Solutions and Networks, який незабаром буде приносити компанії 90% виручки, становить 13 млрд євро. У тому випадку якщо фінський вендор поглине Alcatel-Lucent, щорічний оборот Nokia збільшиться ще на 3,4 млрд євро.