ua en ru

Ніч на 1 липня буде на секунду довшою, можливі комп'ютерні збої

Ніч на 1 липня буде на секунду довшою, можливі комп'ютерні збої Фото: Сьогоднішня ніч буде на секунду довшою

Вперше секунда координації враховувалася в 1972 році

У ніч з 30 червня на 1 липня всіх жителів планети Земля чекає малопомітна корекція годин: ніч стане на секунду довшою. Про це повідомляє Міжнародна служба обертання Землі (International Earth Rotation and Reference Systems Service - IERS).

"У добовий хід часу буде додана одна додаткова секунда - після 23:59:59 30 червня наступить не 00:00:00 1 липня, а 23 години 59 хвилин 60 секунд 30 червня", - йдеться в повідомленні.

Ця поправка вноситься з метою узгодити сонячний час з міжнародним координованим часом, різниця між якими на поточний момент становить 35 секунд.

Відзначимо, поправка вноситься опівночі по міжнародному координованому часу, а для України це буде о 3 годині ночі.

Крім того, за інфірмацією видання delfi.lv, у зв'язку з координацією часу можливі збої в роботі комп'ютерних систем.

"Вперше секунда координації враховувалася в 1972 році, а востаннє - в 2012 році, і тоді це призвело до збоїв у роботі деяких серверів під управлінням Linux і веб-сервісів (наприклад, "впав" LinkedIn). З тих пір багато компаній почали заздалегідь готуватися до обліку секунди координації, наприклад, Google розробила технологію, яка сьогодні, 30 червня, в перебігу дня додає до всіх годин на серверах компанії частки секунди так, щоб опівночі не довелося додавати цілу секунду відразу", - зазначає видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ніч з вівторка на середу Юпітер і Венера настільки зблизяться на небі, що будуть практично торкатися один одного і проведуть цього "космічному танці" трохи більше тижня.