ua en ru

Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження ферментів і антитіл

Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження ферментів і антитіл Фото: лауреати Нобелівської премії з хімії 2018 (twitter.com/NobelPrize)

Премію присудили Френсіс Арнольд, Джорджу Сміту і Грегорі Вінтеру

Нобелівську премію з хімії 2018 року присудили вченим Френсіс Арнольд, Джорджу Сміту і Грегорі Вінтеру за дослідження ферментів, пептидів і антитіл. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформацію нобелівського комітету в Twitter.

"Королівська шведська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з хімії 2018 року Френсіс Арнольд, Джорджу Сміту і Грегорі Вінтеру", - йдеться в повідомленні.

Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження ферментів і антитіл

Френсіс Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів. Ферменти, отримані з допомогою направленої еволюції, використовуються для виробництва всього від біопалива до фармацевтичних препаратів.

Як повідомляється, Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей (лабораторний метод вивчення білків, - ред.), де бактеріофаг - вірус, який заражає бактерії - можна використовувати для розвитку нових білків.

Грегорі Вінтер використовував фаговий дисплей для виробництва нових фармацевтичних препаратів. Зазначається, що на даний момент фаговий дисплей продукує антитіла, які можуть нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням і вилікувати метастатичний рак.

"Методи, розроблені лауреатами 2018 року, в даний час застосовуються на міжнародному рівні, щоб просувати більш екологічну хімічну промисловість, виробляти нові матеріали, виробляти стійке біопаливо, пом'якшувати хвороби і рятувати життя...Лауреати взяли під контроль еволюцію і використовували ті ж принципи - генетичні зміни і селекцію - для розробки білків, які вирішують проблеми людства", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Нобелівську премію з хімії в 2016 році отримали Жан-П'єр Соваж, Фрезер Стоддарт і Бернард Феринга за синтез молекулярних машин.