ua en ru

НКЦПФР завершила роботу над документами, що визначають аспекти клірингової діяльності

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завершила роботу над низкою вимог до договорів про проведення розрахунків у цінних паперах і грошових розрахунків за результатами клірингу, про обслуговування клірингової установи, Розрахункового центру та про кліринг і розрахунки за договорами (про надання клірингових послуг). Відповідні рішення були прийняті на засіданні регулятора, повідомляє прес-служба комісії.

"Перш за все, зазначу, що комісія розробила і впроваджує ряд нормативно-правових актів, які чітко прописують вимоги до вказаних договорів. Так, договір про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу укладається між особою, яка здійснює кліринг, і Центральним депозитарієм цінних паперів (ЦД), згідно з яким між особою, яка здійснює кліринг, і ЦД проводиться обмін інформацією, необхідної для здійснення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу, а ЦД на підставі отриманої від особи, яка здійснює кліринг, інформації виконуються депозитарні операції на рахунках у цінних паперах клієнтів ЦД з метою забезпечення виконання угод з цінними паперами, облік яких відповідно до компетенції, встановленої законом України "Про депозитарну систему України", здійснює ЦД, вчиненими на фондовій біржі та поза фондовою біржею з дотриманням принципу "поставка цінних паперів проти платежу", - зазначила в. о. директора департаменту регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності НКЦПФР Оксана Сальчук.

Вона зазначила, що договір про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу укладається між Розрахунковим центром та кліринговими установою, відповідно до якого між ними відбувається обмін даними, необхідними для здійснення грошових розрахунків за результатами клірингу з метою забезпечення виконання угод з цінними паперами, вчинених на фондовій біржі та поза її.

Комісія затвердила такі рішення: "Про затвердження вимог до договору про проведення розрахунків у цінних паперах за результатами клірингу", "Про затвердження вимог до договору про проведення грошових розрахунків за результатами клірингу", "Про затвердження вимог до договору про обслуговування клірингової установи та Розрахункового центру", "Про затвердження вимог до договору про кліринг та розрахунки за договорами щодо цінних паперів (про надання клірингових послуг)".