ua en ru

НКЦПФР збільшила вимогу до щомісячного обороту акцій для першого рівня лістингу в 10 разів - до 10 млн грн

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) збільшила вимогу до щомісячного обороту акцій підприємств з першого рівня лістингу в 10 разів - до 10 млн грн. про це йдеться в рішенні "Про затвердження положення про функціонування фондових бірж" НКЦПФР.

Для облігацій підприємств вимоги підвищенні також в 10 разів - до 5 млн грн, для ЦП інститутів спільного інвестування - у 5 разів, до 500 тис. грн, для облігацій місцевих позик - у 2,5 рази, до 1 млн грн.

"Раніше різниця між вимогами до цінних паперів з першого та другого рівнів була несуттєвою. Цей підхід до рівнів лістингу був спільною ініціативою комісії і бірж, - зазначив директор департаменту регулювання діяльності торговців і фондових бірж НКЦПФР Олег Науменко. - Якщо вести мову саме про цінні папери першого рівня лістингу, то дане положення підвищує вимоги до них, оскільки, так звані "блакитні фішки" є показником стабільності того або іншого емітента, свідчать про рентабельність такого цінного паперу. Щодо цінних паперів другого рівня, то тут ми, навпаки, зробили умови лояльнішими. Вважаємо, що це дозволить багатьом перспективним емітентам ефективно вести діяльність на вітчизняних біржах. Можливо, ці новації кілька скоротять кількість цінних паперів, які зараз перебувають у першому рівні лістингу, однак, ми вважаємо, що це буде сприяти захисту прав інвесторів і стане стимулом для подальшого зростання емітентів".

Крім того, НКЦПФР прописала вимоги до лістингу цінних паперів іноземних емітентів. До таких емітентів було висунуто умови:
- наявність документа, який підтверджує, що цінні папери іноземного емітента допущені до обігу на території України;
- знаходження ЦП іноземного емітента в основному рівні лістингу іноземної фондової біржі.
Вимога до щомісячного обороту цінних паперів іноземних емітентів установлена також в обсязі 10 млн грн.

Читайте також: НКЦПФР призупинила операції з ЦП Forex MMCIS через маніпулювання даними.