ua en ru

НКЦПФР врегулювала роботу депозитарних установ в зоні АТО

НКЦПФР врегулювала роботу депозитарних установ в зоні АТО
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) прийняла рішення "Про запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників" на своєму плановому засіданні 11 листопада 2014 р.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) прийняла рішення "Про запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників" на своєму плановому засіданні 11 листопада 2014 р. Про це повідомляє прес-служба комісії.

"Документ був розроблений у зв'язку з ситуацією, яка склалася на окремих територіях Донецької і Луганської областей, яка може призвести до виникнення загрози заволодіння сторонніми особами інформацією, документами та майном учасників фондового ринку. Головним завданням регулятора в цій ситуації є забезпечення захисту прав інвесторів та попередження та уникнення ризиків у діяльності професійних учасників фондового ринку", - зазначила директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР Ірина Курочкіна.

Документ передбачає, що депозитарні установи, які працюють на території населених пунктів, що знаходяться в зоні проведення АТО, повинні протягом п'яти робочих днів з дня набрання чинності цього рішення повідомити НКЦПФР та НДУ (Національному депозитарію України) про неможливість (при такій нездатності) виконувати будь-яку з своїх функцій із зазначенням дати припинення її здійснення.

У разі неодержання повідомлення протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня набрання чинності цього рішення, Комісія вважатиме депозитарної установи та/або його структурні підрозділи такими, які зупинили діяльність з наступного дня після останнього виходу на зв'язок з НДУ та підтримання її протягом п'яти робочих днів поспіль.

Також цим документом регулятор рекомендує протягом п'яти робочих днів з дня набрання чинності таким депозитарним установам та/або їх структурним підрозділам тимчасово змінити свою фактичну локацію поза зоною АТО, Криму і Севастополя на період до закінчення проведення АТО і створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку за місцезнаходженням. Після чого протягом п'яти робочих днів надати НКЦПФР та НДУ відповідне письмове повідомлення про ці зміни (із зазначенням нового місцезнаходження та графіка роботи) та протягом п'ятнадцяти робочих днів - копію договору, що підтверджує право тимчасового користування приміщенням.

У разі, якщо депозитарна установа не змінило своє місцезнаходження, воно має протягом п'яти робочих днів з дня набрання чинності цього рішення передати бази даних депозитарного обліку та інформацію, необхідну для доступу до них (паролі) в НДУ (з допомогою розробленого НДУ спеціального сервісу), після чого зупинити проведення будь-яких операцій за рахунками депонентів цінних паперів, відкритих в депозитарній установі або її структурному підрозділі, до закінчення проведення антитерористичної операції і створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку.

Якщо депозитарна установа не виконає передбачених цим рішенням дій, то це повинно припинити проведення операцій, пов'язаних з придбанням або припиненням прав власності на цінні папери, у тому числі з проведення розрахунків у цінних паперах за угодами щодо них, та повідомити про це Розрахунковому центру. У разі отримання від НДУ повідомлення Розрахунковий центр повинен припинити прийом до виконання зобов'язань за договорами з цінними паперами.

Наразі документ подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Він набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, раніше НКЦПФР запровадила спрощену процедуру випуску акцій на фондовому ринку.