ua en ru

НКЦПФР прийняла концепцію щодо створення механізмів убезпечення фінансових активів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) прийняла за основу концепцію щодо створення механізмів убезпечення фінансових активів. Відповідне рішення було прийнято регулятором на черговому засіданні, що пройшло 15 жовтня 2013 р., повідомляє прес-служба НКЦПФР.

За словами розробників документу, ключовим моментом, що прописаний даною концепцією, є створення механізмів убезпечення фінансових активів. Зокрема, передбачення у вітчизняному законодавстві механізму сек'юритизації (виведення активів із балансу підприємства/банку та їх рефінансування за допомогою емісії цінних паперів), забезпечення можливості переведення зобов'язань в цінні папери та розмежування активів професійних учасників фондового ринку та їх клієнтів.

До речі, у країнах Європейського Союзу та більшості інших країн світу, в умовах динамічного розвитку фінансового ринку та економіки в цілому, суб'єкти підприємств/банків з метою залучення нових джерел фінансування та мінімізації ризиків, пов'язаних з їх діяльністю, вдаються до застосування у своїй практиці фінансових інновацій, серед яких все більшої уваги привертає процес сек'юритизації активів. Так, сек'юритизація стає серйозною альтернативою як традиційному рефінансуванню, так і класичним методам інвестування та управління ризиками, оскільки надає низку переваг.

Додамо, що концепція розроблена з метою виконання п. 19.1 Національного плану дій на 2013 р. щодо впровадження програми економічних реформ на 2010 - 2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженого указом Президента України від 12 березня 2013 р. No. 128/2013.