ua en ru

НКЦБФР ухвалила концепцію доступу іноземних емітентів на фондовий ринок України

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦБФР) схвалила проект концепції доступу на український фондовий ринок фінансових інструментів іноземних емітентів, активи яких розташовані в Україні. Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора 10 квітня в 2012 р., повідомляє прес-служба НКЦБФР.

"Тема обігу цінних паперів іноземних емітентів... придбала більшу актуальність у зв'язку із зацікавленістю з боку вітчизняних операторів і самих емітентів... Реалізація заходів, передбачених концепцією, має позитивно вплинути на розвиток національного фондового ринку в результаті поліпшення кількісних і якісних характеристик інструментарію біржової торгівлі, розповсюдження можливостей для інвестування в Україну, модернізації інфраструктури національного фондового ринку", - відзначив ініціативу член комісії Олексій Петрашко.

За його словами, концепція охоплює питання, пов'язані з доступом на український фондовий ринок фінансових інструментів таких іноземних емітентів, більшість активів яких знаходиться в Україні, причому, наша держава є основною країною, де такі компанії ведуть свій бізнес.

У концепції передбачено:
- жорсткий контроль з боку регуляторів за функціонуванням ринку ЦП іноземних емітентів;
- обмеження з боку НБУ обсягу обігу ЦП (з метою недопущення погіршення стану платіжного балансу);
- актуалізація взаємодії НКЦПФР з регуляторами іноземних бірж, на яких котируються відповідні емітенти (Польща, Німеччина, Великобританія);
- імплементація існуючих міжнародних практик в частині розкриття інформації емітентом і стандартів корпоративного управління відповідно до вимог іноземних фондових бірж і регуляторів;
- особливий порядок адміністрування інвестицій у вигляді іноземних цінних паперів;
- роль фондових бірж в процесі взаємодії з емітентами та іноземними фондовими біржами, де відбувається обіг цінних паперів.