ua en ru

НКРЗІ заборонила мобільним операторам змінювати умови тарифів без згоди абонентів

НКРЗІ заборонила мобільним операторам змінювати умови тарифів без згоди абонентів Фото: мобільні оператори України не зможуть змінювати тарифи

Нацкомісія прийняла зміни до порядку реєстрації абонентів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) заборонила мобільним операторам змінювати умови тарифів без згоди абонентів. Таке рішення було прийнято на засіданні комісії 12 травня, передає прес-служба НКРЗІ.

"12 травня 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, під час свого чергового засідання затвердила зміни до Порядку реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору в письмовій формі. Розробка і впровадження зазначеного проекту документа обумовлена необхідністю усунути можливість неоднозначного трактування учасниками ринку норм чинного законодавства, що стало причиною значної кількості звернень споживачів до НКРЗІ з скаргами на дії операторів", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, зміни спрямовані на вдосконалення алгоритму реєстрації абонентів та регулюють права та обов'язки споживачів і постачальників послуг зв'язку. У порядку чітко визначено, що реєстрація абонента не є підставою для зміни умов укладеного між ним та оператором, провайдером договору про надання телекомунікаційних послуг.

"Це означає, що оператор не може без згоди абонента змінювати умови надання послуг, скорочувати або змінювати їх перелік, а також тарифи і тарифні плани, умови та порядок оплати послуг, перетворювати внесені на особовий рахунок абонента кошти в бонуси, бали тощо", - повідомляє комісія.

Проект змін був погоджений без зауважень Антимонопольним комітетом України, Державною службою регуляторної України, представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Затверджений комісією проект змін до порядку реєстрації абонентів в установленому законодавством порядку буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Документ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, раніше НКРЗІ схвалила порядок надання послуг з перенесення абонентських номерів.