ua en ru

НКРЗІ затвердила підвищення поштових тарифів на 15%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) на засіданні 6 серпня 2013 р. затвердила граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку, відповідно до яких з 1 вересня 2013 р. вартість послуг з пересилання посилок зросте в середньому на 15%.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) на засіданні 6 серпня 2013 р. затвердила граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку, відповідно до яких з 1 вересня 2013 р. вартість послуг з пересилання посилок зросте в середньому на 15%. Про це повідомила прес-служба НКРЗІ.

"Затверджений Комісією документ розроблений таким чином, що не змінюються тарифи на пересилання в межах України листів та поштових карток і бандеролей масою до 2 кг, у тому числі рекомендованих, і тарифи на пересилання в іноземні держави секограм, листів, поштових карток вагою більше 50 г і простих бандеролей. А розмір змін тарифів на пересилання посилок без оголошеної цінності в межах області і в межах України становить у середньому 15% (за посилку та за кожний кілограм)", - йдеться в повідомленні.

При цьому Комісія вважає за доцільне скасувати або об'єднати деякі тарифи, а саме:

- тарифи на пересилання пріоритетних посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг в межах України, так як за термінами обробки, перевезення, доставки послуги з пересилання пріоритетних посилок і звичайних посилок з додатковим сервісом "кур'єрська доставка" тотожні;

- тарифи на пересилання простої бандеролі вітчизняної продукції книговидавництва до 100 г включно і від 100 до 250 р., мотивуючи це тим, що середня вага однієї книги становить 250 - 500 р., і тому недоцільно використовувати тарифи на пересилання простих бандеролей з продукцією книговидавництва масою до 100 г включно;

- об'єднати тарифи на пересилання в іноземні держави простий поштової картки з тарифами на пересилання простого листа масою до 20 г на тій підставі, що технологічний процес надання послуг з пересилання такої кореспонденції, а саме прийом, обробка та доставка (вручення) однаковий.

Згідно з актами Всесвітнього поштового союзу зростання кінцевих витрат за період з 2009 р. (діючі тарифи) зросли в середньому на 27%. Тому в Україні теж будуть скоректовані тарифи на міжнародні пересилання поштової картки та листи масою до 20 г і більше 20 г до 50 г і тарифи за пересилання посилок без оголошеної цінності, вартість яких буде залежати від напрямку.

Слід також зазначити, що з урахуванням світового досвіду нові тарифи передбачають зміну рівня знижки - з 20% до 40%, яка може надаватися оператором користувачам послуг поштового зв'язку (але не нижче собівартості).

Це рішення НКРЗІ буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України, після чого набуде чинності з 1 вересня, але не раніше дня офіційного опублікування. При цьому втратить чинність рішення НКРЗ України від 4 грудня 2008 р. № 1244 "Про затвердження граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв'язку", зареєстроване в Міністерстві юстиції України 17.12.2008 за № 1208/15899.