ua en ru

НКРЗ може оголосити конкурс на зв'язок 3G восени 2010 р.

Нацкоміссия регулювання зв'язку України (НКРЗ) може оголосити конкурс на зв'язок 3G восени 2010 р. Про це йщлося на засіданні робочої групи НКРЗ, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

За словами начальника департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрія Осадчука, що брав участь в зустрічі, це питання обговорювалося з регулятором вперше за довгий час. НКРЗ пообіцяла провести конкурс з видачі ліцензій вже восени, причому виставити на тендер три ліцензії - по 35 МГц кожна. Раніше на частоти претендував і четвертий оператор - УРС (ТМ Beeline), але зараз видача йому частот не обговорюється з урахуванням того, що він може об'єднатися з "Київстаром", уточнили в НКРЗ. "Нас повідомили, що у разі успішних переговорів з військовими конкурс може відбутися вже у вересні", - зазначив А.Осадчук. Причому Міноборони вже не вимагає, як раніше, 2,5 млрд грн за проведення радіочастотної конверсії, необхідної для впровадження зв'язку в діапазоні 2,1 ГГц. "У НКРЗ говорять, що військові згодні на 850 млн грн і навіть готові працювати над зниженням цієї цифри", - сказав А.Осадчук.
Єдину ліцензію на технологію 3G, що дозволяє передавати дані з швидкістю до 3,6 Мбіт/сек., у 2007 р. отримав "Укртелеком". З 2008 р. робилися спроби видати ліцензії приватним компаніям, але конкурс кілька разів переносився. Основною перешкодою була вимога Міноборони компенсувати проведення конверсії. У листопаді 2009 р. Кабмін погодився виділити військовим гроші за рахунок коштів мобільних операторів і держбюджету. НКРЗ визначила, що стартова вартість ліцензії складе 400 млн грн, а частотний діапазон, що виділяється, в 100 МГц буде роздільний на чотири рівноцінні ліцензії. Конкурс з видачі першої ліцензії повинен був відбутися 27 листопада 2009 р., заявки на участь в ньому подали "Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт". Але Президент Віктор Ющенко заблокував конкурс - на його думку, це нашкодило б обороноздатності країни.
З'ясувати позицію Міноборони не вдалося: телефон прес-секретаря міністра оборони Ігоря Халявінського був відключений, а колишній глава прес-служби Генштабу Міноборони Сергій Кузьмін, котрий раніше коментував цю тему, повідомив про недавній розпуск прес-служби Генштабу.
У самій Нацкоміссиі поки обережні в прогнозах. За словами глави НКРЗ В.Олійника, Міноборони повинне надати план конверсії радіочастот до кінця серпня, після чого можна буде визначити остаточні терміни і умови конкурсу. "Не думаю, що нам вдасться провести конкурс у вересні, - говорить він.- Мій прогноз - пізня осінь або навіть зима". В той же час В.Олійник підтвердив, що комісія веде діалог з Міноборони про зниження вартості конверсії: "Можливо, це будуть навіть не 850 млн грн, а 500-600 млн грн, чого добиваються оператори".