ua en ru

НКРЕКУ своїм рішенням створює умови для створення в ДНР власної енергосистеми, - ЗМІ

Компанія "Донбасенерго" може збанкрутувати і розпустити персонал двох ТЕС через рішення Нацкомісії, що здійснює регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), яка припинила розрахунки з виробниками електричної енергії, потужності яких тимчасово перебувають на непідконтрольної державі території. Про це йдеться у статті видання "Дзеркало тижня. Україна".

У матеріалі наголошується,що постанова НКРЕКУ №158 забороняє оплачувати електроенергію, що поставляється в об'єднану енергосистему України Старобешівської ТЕС, яка є на сьогодні єдиною реально працюючою структурною одиницею компанії "Донбасенерго" (Слов'янській ТЕС тривають відновлювальні роботи після руйнувань, викликаних бойовими діями - ред.).

Дана постанова залишає "Донбасенерго" без джерела фінансування закупівлі палива і сировини для виробництва електроенергії, відновлення пошкодженого в результаті бойових дій обладнання, виконання інноваційних планів, виплати заробітної плати, і т. д.

"У цій ситуації "Донбасенерго" залишається лише оголосити себе банкрутом, загасити Старобешівську ТЕС і розпустити персонал обох станцій і співробітників інших підрозділів компанії. От тільки наслідки цього недалекоглядного кроку передбачити не дуже важко. Реально Старобешівська станція забезпечує електроенергією майже половину Донбасу і, насамперед, саме окуповану його частина. Тому можна не сумніватися, що з моменту зникнення електрики в Донецьку і околицях і до появи на станції представників ДНР пройде менше години. Після чого відбудеться перезапуск енергоблоків ТЕС - для цього теж потрібно менше доби. З моменту ж примусового запуску електростанції Україна може забути про те, що у неї була Старобешівська ТЕС (25%+1 акція ПАТ "Донбасенерго" належить Фонду держмайна України, - Ред.)", - повідомляє автор статті.

Таким чином, підкреслює він, до втілення мрії ДНР про власну енергосистему залишиться не так багато часу: постанова НКРЕКУ діє з 2 лютого. І "Донбасенерго" явно не протримається без розрахунків за відпущену електроенергію в енергосистему України", - зазначає видання.

Також зазначається, що з юридичної точки зору постанова №158 не витримує ніякої критики. І закон "Про електроенергетику", та Інструкція про порядок використання коштів Оптового ринку визначають обов'язкове здійснення оплати виробникам проданої електричної енергії на підставі та відповідно до умов двосторонніх договорів.

"Однак нелогічність і навіть певна парадоксальність появи цієї постанови дає нам всім хороший привід як слід замислитися про причини появи з-під пера державних чиновників подібних постанов. НКРЕКУ і міністерство енергетики прийняли рішення, не відповідає інтересам країни, ні інтересам економіки та бізнесу, ні навіть своїм власним інтересам. Якщо, звичайно, розглядати інтереси міністерства як органу управління державною економікою", - відзначає автор статті.

Як повідомлялося, 13 лютого 2015 р. Окружний адміністративний суд Києва розглянув позов ПАТ "Донбасенерго" і припинив застосування постанови НКРЕКУ №158 від 2 лютого 2015 р. про розрахунки з енергогенерацією в зоні АТО по відношенню до ПАТ "Донбасенерго". Рішення суду буде діяти до закінчення розгляду справи по суті.

До складу ПАТ "Донбасенерго" входить 6 структурних одиниць і 2 електростанції (Старобешівська та Слов'янська ТЕС) сумарною встановленою потужністю 2855 МВт.

ПРАТ "Енергоінвест Холдинг" 21 серпня 2013 р. перемогло в конкурсі з приватизації 60.773% акцій "Донбасенерго". Ще 25% акцій генкомпанії належить Фонду державного майна України.