ua en ru

НКРЕКП дозволило виплатити 92 млн грн компенсації "зеленій" енергетиці за занижений тариф

Українські виробники "зеленої" енергії в липні отримають 92 млн грн компенсації за відмову держави перераховувати їх тариф після девальвації гривні. Таке рішення оприлюднила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) після програної судової справи.

Гроші надійдуть 84 компаніям - вітро- і геліоелектростанціям, виробникам електроенергії з біогазу і біомаси, міні-ГЕС.

З серпня 2014 по січень 2015 року НКРЕКП не перераховувала гривневий еквівалент "зеленого" тарифу, встановленого в євро закону про електроенергетику.

За цей період українська валюта подешевшала по відношенню до євро приблизно в 1,2 рази. В результаті виробники альтернативних видів енергії, багато з яких залучали зовнішні кредити, у тому числі ЄБРР, почали терпіти збитки. Національна комісія пояснювала невиконання закону відсутністю грошей в енергосистемі.

Наприкінці 2014-на початку 2015 року ряд виробників "зеленої" енергії звернулися до суду і виграли справу. За експертними оцінками, НКРЕКП повинна повернути "зеленої" генерації 900 млн грн. Частина компаній не потрапили в список для компенсації в липні.