ua en ru

НКРЕКП пролобіювала для російського олігарха Григоришина 4 млрд грн, - Ляшко

Лідер парламентської фракції Радикальної партії Олег Ляшко підтвердив нову корупційну схему, ініційовану Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на користь російського капіталу.

Політик також пояснив причину звільнення ряду членів Комісії.

"Не один, а кілька членів звільнилися через те, що їх примушували приймати ці корупційні рішення в інтересах російського олігарха Григоришина, а потім за це вони б сиділи у в'язниці. Ось вам відповідь на питання, чому шановні колеги з фракції БПП не голосують і валять закон "Про націоналізацію російського майна"", - сказав Ляшко.

Він зазначив, що рішення НКРЕКП про передоплату 4 млрд грн на покупку трансформаторів у ПАТ "Запоріжтрансформатор", що належить російському олігархові Григоришину поки зависло. Але як ситуація буде розгортатися найближчим часом політик не прогнозує.

"Вони (НКРЕКП - ред.) збиралися днями прийняти рішення і під вигадану інвестиційну програму на Запорізький завод трансформаторів в таємному режимі планували виділити 4 млрд грн - на 37 трансформаторів. Це корупція чистої води і хто це робить - НКРЕКП. А хто голова НКРЕКП - ручний 24 річний Вовк. Ми це рішення завалили", - підкреслив депутат.

Ляшко запевнив, що "трансформатори Григоришина" - така ж схема, як і "вишки Бойка", оскільки складне устаткування планувалося закупити за суттєво завищеною ціною, а оплату провести одноразово всією сумою в той час, як виробництво трансформатора триває від одного до півтора років.

"У завищеній ціні трансформаторів нехай розбирається Генпрокуратура. Але у нас є підстави говорити, що це йде фактично вимивання коштів з державного бюджету в інтересах російського олігарха Григоришина. Бойко закупив газові вишки на Чорноморнафтогаз та переплатили 500 млн дол. Я запитую Петра Олексійовича, чому Бойко досі не сидить? На моїх депутатів Генпрокурор вже 4 подання підготував, а Бойко за вкрадених 500 млн дол. досі на свободі. Петро Олексійович каже, що на нього немає документів. На моїх депутатів документи є, на Бойко - немає," - заявив Ляшко.

Раніше ЗМІ писали про те, що даний конфлікт розгорівся через затвердження інвестпрограми держпідприємства НЕК "Укренерго".

Підприємство провело тендер на закупівлю трансформаторів компанії ПАТ "Запоріжтрансформатор", яка належить бізнесмену Костянтину Григоришину.

Після того, як експерти регулятора провели дослідження ринку трансформаторів, з'ясувалося, що "Укренерго" придбало трансформатори за завищеними в декілька разів цінами. Членів Комісії змушували це затвердити. У підсумку з НКРЕКП звільнилися члени Комісії Андрій Герус і Юлія Ковалів.