ua en ru

НКРЕКП повинна враховувати в тарифі для ТЕС реальні ціни на вугілля, - "Центренерго"

При формуванні прогнозного енергобалансу 2015 р. необхідно, насамперед, враховувати ціни на вугілля. Таку думку висловила заступник гендиректора ПАТ "Центренерго" Олена Волошина в ході "круглого столу" в рамках енергетичного форуму Всеукраїнської енергетичної асамблеї.

"На нашу думку, потрібно визначитися з ціновими параметрами на вугілля, тобто яка ціна буде закладена в прогнозний баланс, можуть бути різні ціни. В залежності від того, які ціни будуть пропонуватися, ми будемо вибудовувати свою економіку. При ціні вугілля 1500 грн за тонну необхідний рівень тарифу становить 1.13-1.15 коп/квтг", - заявила Волошина.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) визначила ціну палива в тарифі ТЕС на рівні 800 грн за тонну за економічно обґрунтованою ціною вугілля вітчизняного видобутку в 1500 грн за тонну, імпортного - близько 2000 грн за тонну.

"Основне питання - який буде встановлений тариф у прогнозному балансі 2015 р., щоб якимось чином збалансувати генеруючі компанії", - підкреслила Волошина.

"Ми є покупцями, ми зараз чекаємо, що нам запропонує ринок вугілля", - заявила топ-менеджер "Центренерго".

Волошина нагадала, що з вересня 2014 р. компанія зверталася в Міненерго і НКРЕКП, щоб отримати додаткові платежі для покриття різниці між тарифами та фактичної паливної складової, яка сформувалася виходячи із закупівельних цін на вугілля.

Як повідомлялося, розрахунковий тариф для ТЕС на березень становить близько 80 коп/квтг. При цьому паливна собівартість 1 кВт електроенергії для ТЕС сьогодні дорівнює 0.91 коп/квтг, а з урахуванням інших витрат, повна собівартість при поточній ціні на вугілля - 1,2 грн/квтг. Борги ДП "Енергоринок" перед тепловою генерацією становлять близько 7,8 млрд грн.
Приріст боргу за березень 2015 р. оцінюється в 1,6 млрд грн. Перший квартал 2015 р. генеруючі компанії ТЕС закінчують з рентабельністю мінус 24%. При цьому НКРЕКП збільшила "Енергоринку" ціну закупівлі російської електроенергії на квітень на 6,8%