ua en ru

НКРЕ затвердила порядок формування інвестиційних програм газопостачальних підприємств

Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) затвердила порядок формування інвестиційних програм газопостачальних, газорозподільних та газотранспортних підприємств. Таке рішення було прийнято на відкритому засіданні 17 березня, повідомляє прес-служба комісії.
Згідно повідомленню, прийняття порядку є одним із кроків, які здійснює НКРЕ для забезпечення впровадження положень закону України "Про засади функціонування ринку природного газу".
Згаданий порядок:
- зобов'язуватиме газотранспортні, газорозподільні та газопостачальні підприємства вкладати кошти, отримані за рахунок амортизаційних відрахувань, частини прибутку та інших джерел безпосередньо у відновлення, реконструкцію та модернізацію газових мереж та споруд на них;
- сприятиме зниженню обсягів виробничо-технологічних витрат та нормованих втрат природного газу та забезпеченню 100% приладового обліку у населення;
- дасть можливість контролювати цільове використання коштів та дотримання принципу максимальної економії і ефективності при закупівлі товарів (робіт, послуг) тощо.
Схвалені НКРЕ інвестиційні програми на 2011 р. газопостачальних та газорозподільних підприємств, які розроблялись з урахуванням рекомендацій НКРЕ, уже передбачають заплановані капітальні вкладення в модернізацію, реконструкцію та відновлення основних фондів цих підприємств (газових мереж та споруд на них) на рівні близько 758 млн грн.
Лише в реконструкцію та заміну розподільчих газопроводів планується вкласти близько 147 млн грн, у споруди на газопроводах (газорозподільні пункти, шкафні, установки катодного та хімзахисту газопроводів) - 185 млн грн; на заходи, спрямовані на зниження виробничо-технологічних витрат та понаднормованих втрат газу, - 141 млн грн, а також 105 млн грн - на транспортні засоби спеціального призначення.
При цьому близько 90 млн грн планується використати на модернізацію білінгових систем, систем комп'ютерного забезпечення, іншого програмного забезпечення тощо, 50 млн грн - на придбання сучасних приладів діагностики і обстеження та впровадження систем протиаварійного захисту об'єктів газопостачання і близько 40 млн грн - на забезпечення приладового обліку газу.