ua en ru

НКРЕ попросили виступити гарантом "зелених" інвестицій, - Європейсько-українське енергетичне агентство

Представники Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) звернулися до Національної комісії регулювання електроенергетики з проханням прийняти юридичні правильне рішення щодо застосування спірної рекомендації Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії» № 589-р від 18 червня 2014 р. Про це йдеться в листі ЄУЕА за підписом голови Ради агентства Вольфрама Ребока на ім'я голови НКРЕ Сергія Тітенка.

"Від імені учасників нашої організації ми хотіли б Вас попросити прийняти юридично правильне рішення щодо впровадження спірної рекомендації уряду, оскільки відповідальність за наслідки її впровадження буде лежати саме на Комісії, яка у відповідності зі ст. 12 Закону україни "Про електроенергетику" від імені держави виступає гарантом інвестицій у відновлювану енергетику", - йдеться в листі.

На думку підписантів, в ситуації, коли енергетична безпека має вирішальне значення в політичному та економічному розвитку України, прийняття ефективних, прозорих і стратегічних рішень в енергетичній політиці зможе спростити шлях іноземним інвестиціям в Україну.

"Саме тому всі зміни в енергетичній політиці повинні бути послідовними і керуватися принципом верховенства закону", - резюмується в листі.

На підтвердження свого прохання в ЄУЕА послалися на дані юридичної ув'язнення в одній з провідних юридичних компаній - адвокатського об'єднання Arzinger - щодо даного розпорядження. Як випливає з аналізу юристів, зазначене розпорядження Кабміну прийнято з порушенням процедури і не відповідає актам законодавства, що мають вищу юридичну силу. Аналогічні висновки, за даними ЗМІ, зробили в Міністерстві юстиції при погодженні зазначеного проекту розпорядження, а також представники юридичної спільноти.

Нагадаємо, розпорядженням Кабміну від 18 червня №589-р НКРЕ пропонується при розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01 і, таким чином, скоротити загальну величину тарифу у 2 рази.