ua en ru

НКРЕ неправильно порахувала собівартість газовидобутку в Україні, - "Нафтогаз"

Повна економічна собівартість видобутку тисячі кубометрів газу державної компанії "Укргазвидобування" перевищує 200 дол. Про це заявив радник голови НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

На його думку, НКРЕ неправильно підрахувало собівартість газовидобутку в Україні. "По-перше, НКРЕ орієнтувалося на роботу "Укргазвидобування", а, по-друге, використовувало абсолютно застарілі радянські методи підрахунку. Мало того, навіть цей підхід був неправильно застосовано. І тому собівартість була підрахована неправильно. І тому, коли регулятор забирав цю занижену собівартість від ціни газу, прибуток нафтогазових компаній здавалася йому величезної", - сказав Вітренко.
За його словами, щоб стимулювати розвиток видобутку газу в Україні і забезпечувати адекватний повернення капіталу на інвестиції, потрібно використати економічно обґрунтовану собівартість, яка включає в себе ту мінімальну прибутковість, яку має отримувати інвестор. "Колишнє керівництво НКРЕ цього не розуміло. Нове керівництво вже це бачить і є всі сподівання, що незабаром ситуація зміниться", - прокоментував Вітренко.
Радник голови НАК "Нафтогаз України" заявив, що в компанії зацікавлені в стимулюванні приватної газовидобутку в Україні.
"Чим більше вони добудуть, тим менше ми імпортуємо. Тому ми намагаємося підтримати видобувні компанії. І спільно з Міненерговугілля будемо ставити ці питання перед іншими міністерствами з метою перегляду", - сказав Вітренко.