ua en ru

Микола Присяжнюк: Китай почав проявляти цікавість до українського АПК

Українсько-китайське співробітництво в галузі агропромислового комплексу пожвавилося. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. За його словами, про збільшення інтересу Китаю до українського АПК свідчать декілька спільних проектів, остаточні деталі яких зараз узгоджують українська та китайська сторони. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.
За словами Присяжнюка, вже розроблені та остаточно узгоджуються тексти меморандумів про співробітництво в галузі ветеринарної медицини та про співробітництво між Міністерством аграрної політики України та урядом провінції Ляонін КНР в галузі сільського господарства. Вже підписано меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством сільського господарства Китайської Народної Республіки з питань спільного будівництва агротехнопарку. Наразі Мінагрополітики проводиться робота щодо визначення виконавців від української сторони.
Окрім того, ведеться робота над проектами будівництва молочної товарної ферми на 3,3 тис. голів дійного стада в Чернігівській області, для фінансування якого було вирішено залучити кредитні кошти Промислово-торговельного банку Китаю, та будівництва свинокомплексу із замкнутим циклом виробництва потужністю 24 тис. голів свиней на рік в Київській області за участю ВАТ "Китайська корпорація інжинірингу САМС".
"Зараз товарообіг між нашими країнами порівняно невеликий, проте останнім часом він має сталу тенденцію до зростання. Перспективи українсько-китайського співробітництва, зважаючи на потенціали наших країн, величезні. І те, що сьогодні китайська сторона почала проявляти зацікавленість до українського АПК - дуже добрий знак", - сказав Присяжнюк.
За словами голови Мінагрополітики, позитивним моментом двостороннього співробітництва є домовленість про створення українсько-китайської підкомісії, проведення якої заплановане у вересні цього року в Китаї.