ua en ru

У Нідерландах назбирали голоси за референдум проти асоціацію ЄС і України

У Нідерландах назбирали голоси за референдум проти асоціацію ЄС і України Фото: у Нідерландах можуть провести референдум про асоціацію України і ЄС

Результати референдуму будуть носити рекомендаційний характер

У Нідерландах зібрали 451 тис. 663 голосу при 300 тис. необхідних для проведення референдуму проти ратифікації угоди про асоціацію Європейського союзу (ЄС) та України. Про це у своєму Twitter повідомила ініціативна група GeenPeil.

Тепер голландці зможуть висловити свою думку з приводу асоціацію ЄС-Україна. Цей референдум буде першим, нав'язаним населенням, в історії країни. Проведення референдуму стало можливим завдяки новому закону, який набув чинності 1 липня. Він дозволяє винести на референдум питання, яке вже було затверджено.

Зазначимо, що референдум буде офіційно оголошено голландським виборчим радою, якщо підтвердиться достовірність підписів.

Як пише Euobserver, голландці могли вибрати цю тему для референдуму, оскільки вона була єдиною доступною після того, як новий закон про референдум набув чинності. Деякі політичні сили, які підтримали проведення референдуму, збираються агітувати громадян Нідерландів за відповідь "так" на питання асоціації України і ЄС.

При цьому результат референдуму буде носити рекомендаційний характер, проте він може вплинути на думку політиків.

Нагадаємо, 7 липня парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації угоди про асоціацію (УА) між Україною та Європейським союзом (ЄС).