ua en ru

НФПУ: В разі вступу в силу Податкового кодексу до 700 тис. підприємців протягом І півріччя можуть збанкрутувати

Національний форум профспілок України (НФПУ) заявляє, що в разі вступу в силу нового Податкового кодексу від 500 до 700 тис. приватних підприємців протягом І півріччя можуть збанкрутувати. Про це заявив заступник голови НФПУ Григорій Кабанченко, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Г.Кабанченка прийняття Податкового кодексу у нинішній його версії потягне за собою збільшення додаткового податкового навантаження та виплат на платників податків у 3-5 разів. Внаслідок цього вже протягом І півріччя від 200 тис. до 1 млн (33-67%) підприємств дрібного та середнього бізнесу і приватних підприємців втратять від 15 до 45% прибутків.
Він також заявив, що прийняття нового Податкового кодексу призведе до зростання безробіття з 8-10% до приблизно 30-40%. "Крім того, Податковий кодекс може завдати удару по місцевих бюджетах. Зараз до 25% з них наповнюються за рахунок діяльності середнього та малого бізнесу та дрібного підприємництва. За оцінками експертів у випадку прийняття нинішньої редакції Податкового кодексу доходи місцевих бюджетів, які не компенсуються міжбюджетними трансфертами, можуть зменшитись на 2,258 млрд грн", - зазначив заступник голови НФПУ.
Г.Кабанченко наголосив, що в зв'язку з цим НФПУ вимагає від депутатів Верховної Ради розширити, а не звужувати сферу застосування спрощеної системи оподаткування, дозволити всім категоріям підприємців віднесення їхніх витрат на собівартість товару, або послуг, не доповнювати єдиний податок додатковими платежами: "Також дуже важливо посилити інформованість суспільства про підготовку обговорення і прийняття Податкового кодексу, адже згідно із соціологічними даними, наразі про Податковий кодекс знає лише кожний 10 українець".
Він наголосив, що НФПУ вимагає від Президента накласти вето на прийнятий Податковий кодекс в разі, якщо кодекс буде підписаний спікером парламенту Володимиром Литвином: "Якщо Президент підпише цей Податковий кодекс, ми плануємо розпочати збір підписів з метою ініціювання референдуму щодо висловлення недовіри ВР і Президентові".