ua en ru

Незалежно від форми власності банки повинні бути адекватно капіталізовані, - СБ

Незалежно від форми власності банки повинні бути адекватно капіталізовані. Про це йдеться в повідомленні Світового банку (СБ).

«Згідно з програмою реабілітації фінансового сектора, яка впроваджується з 2008-го року, Світовий банк підтримує такі кроки, які дають змогу всім банкам, як місцевим так і іноземним, досягнути показника адекватності регулятивного капіталу на рівні щонайменше 10%. Більшість комерційних банків як українських, так і іноземних, відповідають цим вимогам. Зараз ми співпрацюємо з Національним банком України та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, щоб забезпечити швидке втручання в такі банки, які не відповідають вимогам по капіталу. Такі банки варто або фінансово оздоровлювати, або виводити з ринку», - йдеться в повідомленні.

Світовий банк заявляє, що підтримка адекватно капіталізованої банківської системи зовсім не зумовлена вимогами до комерційних банків в Україні збільшити мінімальний показник адекватності капіталу. «Цей рівень є лише гарантією того, що банки - конкурентноздатні та можуть надавати свої послуги клієнтам дешевше. Світовий банк вітає дискусію щодо капіталізації, яку здійснюють учасники банківського сектору. В то же час, саме Національний банк, і тільки він, має встановлювати та регулювати мінімальний показник адекватності капіталу в Україні», - вважають експерти СБ.