ua en ru

Незаконний видобуток бурштину загрожує екосистемі Рівненської обл., - Мінекології

Незаконний видобуток бурштину загрожує екосистемі Рівненської обл., - Мінекології Фото: незаконний видобуток бурштину загрожує екосистемі Рівненської обл

Лише ухвалення відповідного законодавства дозволить впорядкувати галузь та вберегти регіон від екологічної катастрофи

Незаконний видобуток бурштину у Рівненській області підриває екосистему краю та несе значні втрати для сільського господарства регіону. До таких висновків прийшли експерти в результаті робочої поїздки до родовищ незаконного видобутку в смт. Володимирець та с. Каноничі, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

"За оцінками місцевої влади лише за минулий рік через незаконний видобуток бурштину площа знищеного там лісу виросла вдвічі. Екологи наголошують, що видобуток бурштину помповим методом зневоднює систему штучної меліорації та завдає значної шкоди ґрунтовим водам регіону", - йдеться у повідомленні.

"У ході робочої поїздки, ми переконалися, що негативні наслідки для екосистеми регіону від незаконного видобутку значно перевищують офіційні цифри. Для рекультивації цих земель доцільно створити спеціальний Екологічний фонд, у якому б акумулювались відраховування, що сплачуватимуть компанії, які займаються розвідкою й видобутком сонячного каменю", - зазначила заступник міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць.

Окрім цього, як механізм відновлення земель, у міністерстві пропонують залучити до роботи на ділянках, оброблених незаконними старателями, компанії, що мають відповідні дозвільні документи. За словами експертів незаконним способом видобувається лише 10-15% каменю, решта покладів залишаються в землі і можуть бути добуті лише кар'єрним методом, який використовують компанії, що мають дозволи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Словаччині затримали велику партію бурштину з України.