ua en ru

Попри зростання експорту сальдо торговельного балансу України значно погіршилося

Попри зростання експорту сальдо торговельного балансу України значно погіршилося Фото: експорт та імпорт (pexels.com)

Водночас зі збільшенням експорту українських товарів, ще більше зріс імпорт закордонних товарів в Україну

У 2017 році негативне сальдо торговельного балансу України збільшилось удвічі до 5,2 млрд доларів США. Про це свідчать дані Держстатистики, передає УНН.

Зазначається, що водночас зі збільшенням експорту українських товарів на 20%, ще більше зріс імпорт закордонних товарів в Україну — на 27%.

Зокрема, зріс імпорт продуктів тваринного походження. За 11 місяців 2017 року Україна імпортувала м’яса великої рогатої худоби на 1,1 млн доларів, що на 31,1% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Імпорт м’яса свинини зріс на 27,6% — до 9,1 млн доларів.

За даними генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, найбільшими імпортерами м’яса в Україну є країни ЄС та Аргентина.

“У нас скорочується виробництво свинини, що пов’язано із АЧС. Це є головною причиною. Держава ні в якому разі не втручалась в цю проблему, не фінансувала, і поголів’я дійсно скорочується. За рахунок скорочення купівельної спроможності пропорція товарів вітчизняного виробництва і імпортного зберігається”, — зазначив він.

Відносно стабільною, за оцінкою експертів, лишається ситуація у виробників курки, зокрема — завдяки державній підтримці у 2017 році. Минулого року на цьому ринку не було значних цінових коливань. У порівнянні з іншими видами м’яса, курка залишалась найбільш дешевою та затребуваною серед споживачів впродовж всього року. Проте у 2018 році бюджетні дотації скорочені удвічі, тож ситуація може змінитися, зазначає економічний експерт Павло Мороз.

“Але навіть при зростанні цін курка ще довго буде залишатися національним продуктом №1 в країні. По-перше, на тлі інших видів м’яса вона як і раніше буде найбільш доступною на ринку, по-друге, продукти птахівництва — це найякісніший і найдоступніший білок в раціоні українського споживача. А з огляду на модні тенденції на здорове харчування, попит на низькокалорійну курку точно не зменшитися”, — сказав Мороз.

Що стосується збільшення імпорту яловичини та свинини в Україну, на переконання експерта, держава має захистити вітчизняного виробника та сприяти його конкурентоспроможності.

“Зараз дуже важливо захистити внутрішній продуктовий ринок від зовнішньої експансії і прогнозованою державною політикою забезпечити споживача якісними вітчизняними продуктами харчування. Від цього буде залежати і продуктова безпека країни, і наповнення бюджету, і наявність робочих місць, і соціальна стабільність”, — наголосив Мороз.