ua en ru

Неплатежі України за газ створюють ризик повернутися в ситуацію початку 2009 р., - Міллер

Неплатежі України за газ створюють ризик повернутися в ситуацію початку 2009 р.

Неплатежі України за газ створюють ризик повернутися в ситуацію початку 2009 р. Про це повідомив журналістам голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

"Сьогодні, 7 березня, був крайній термін оплати лютневих поставок газу на Україну. Платежів в рахунок оплати боргу "Газпром" не отримав", - сказав Міллер.

Він додав, що з урахуванням знижки, яка діє в I кварталі, прострочена заборгованість значно збільшилася та склала 1,89 млрд дол.

"Фактично це означає, що Україна припинила платити за газ. Це повністю суперечить положенням контракту та міжнародної торговельної практики. Ми зі свого боку завжди виконували і будемо виконувати наші контрактні зобов'язання. Але ми не можемо поставляти газ безкоштовно. Або Україна гасить заборгованість і оплачує поточні поставки, або з'являється ризик повернутися в ситуацію початку 2009 р. складається Про стан справ будемо інформувати уряд Російської Федерації", - зазначив Міллер.

Відзначимо, що в 2009 р. стався газовий конфлікт між Україною РФ. Причиною стали комерційні спори про борги, ціни та постачання природного газу з Росії в Україну, а також транзит газу через територію України в 2009 р. В результаті конфлікту з 1 січня припинилася подача газу для України, з 5 січня зменшилася подача для європейських споживачів, а з 7 січня транзит російського газу через територію України був припинений повністю. Після досягнення домовленостей про ціни та підписання 19 січня в Москві відповідних контрактів, 20 січня постачання газу для України і транзит до Європи поновилися.