ua en ru

Неплатоспроможний "Актабанк" перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд грн

Неплатоспроможний дніпропетровський "Актабанк" за 2012-2013 роки та перші чотири місяці 2014-го перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд грн, повідомляє FinMaidan.

Повідомляється, що докази масштабного переведення з порушенням правил боротьби з відмиванням "брудних" грошей з'явилися у НБУ ще у травні, однак покарати банк регулятор не міг. Рішення про блокування депозитних і валютних операцій скасовувалися в суді, а спроби залучити правоохоронців до розслідування виявлених фактів ні до чого не приводили. Зате власники "Актабанк" отримали час для виведення грошей з установи.

Національний банк заблокував роботу одного з найбільших "відмивних" банків країни. Постановою № 576 НБУ відніс "Актабанк" до категорії неплатоспроможних. Після чого Фонд гарантування вкладів фізосіб з 17 вересня ввів у банк тимчасову адміністрацію строком на три місяці. До 17 грудня ним керуватиме представник фонду Юлія Приходько. У розпорядженні FinMaidan виявилися дані про те, що дніпропетровський "Актабанк" за більш ніж два роки перевів у готівку іноземну валюту через рахунки фізосіб на загальну суму 65 млрд грн.

Ще в травні 2014 року НБУ провів позапланову виїзну перевірку ПАТ "Актабанк". За даними FinMaidan, в ході перевірки, яка тривала з 5 по 8 травня, інспектори НБУ вивчали, наскільки установа виконує вимоги законодавства у питаннях запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Ця перевірка у розпал травневих свят виявила те, що інспектори не помічали в роки, коли керували Нацбанком Ігор Соркін та Сергій Арбузов.

"За 2012, 2013 роки та чотири місяці 2014-го клієнти ПАТ "Актабанк" - фізичні особи отримали зі своїх поточних рахунків готівкові кошти в іноземній валюті на суму, що в гривневому еквіваленті перевищує 65 млрд грн", - йдеться в розпорядженні НБУ № 29-р від 22 травня. Тільки за 2013 рік було видано валютної готівки на 27 млрд грн. За січень-квітень 2014-го ще 4 млрд грн. Таким чином за 2012 рік "обнал" склав рекордні 34 млрд грн.

Для прикладу; 31 млрд грн, зняті з рахунків у 2013 році - початку 2014 року, становили 10% всього обсягу іноземної валюти, виданої банками країни за цей період (321 млрд грн).

В матеріалах НБУ зазначено, що "Актабанк" не використав можливості статей 10 та 17 закону україни "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму". Маючи підстави підозрювати, що ці операції пов'язані з відмиванням "брудних" грошей, отриманих злочинним шляхом, банк "не використав право відмовитися від проведення фінансових операцій чи зупинити їх проведення клієнтами "Актабанк", зазначено в матеріалах, якими володіє FinMaidan. У рішенні комісії НБУ № 195 від 21 травня говориться, що паспортні дані клієнтів банку зберігалися не в повному обсязі - відсутні копії їх фотографій та адреси проживання.

Інспектори НБУ виявили, що правила внутрішнього фінансового моніторингу Актабанк, програма ідентифікації клієнтів, програма оцінки та управління ризиками легалізації злочинних доходів, здійснення фінансового моніторингу за депозитними операціями суперечать вимогам законодавства.