ua en ru

Неплатоспроможні банки не зможуть розплатитися перед НБУ навіть до 10 грудня, - учасники ринку

Учасники ринку сумніваються в тому, що наданої Нацбанком, згідно з постановою №551, відстрочки для погашення основних сум позик, які банки повинні виплатити з вересня по листопад, буде достатньо для вирішення проблеми платоспроможності банківської системи. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"Питання лише в тому, чи буде достатньо для них цього запасу часу, щоб компенсувати дефіцит ресурсів з ринкових джерел. Багато в чому відповідь на нього залежить від розвитку ситуації на сході та відновлення нормального міжбанківського кредитування", - вважає радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

За словами директора генерального департаменту банківського нагляду НБУ Алли Шульги, рішення регулятора дозволить банкам тимчасово вивільнити кошти для оперативного використання. "Враховуючи складну економічну ситуацію в Україні та істотне обмеження доступу банків до внутрішнього та зовнішнього фондування, Нацбанк переніс терміни погашення заборгованості по кредитах", - зазначила вона.

Точна кількість банків, яких торкнеться ця лібералізація, невідома. У меморандумі з МВФ згадується про те, що кредити НБУ залучили 74 банки. Глава НБУ Валерія Гонтарєва розповідала кореспондентам FinMaidan, що в I півріччі 2014-го обсяг наданого Нацбанком рефінансування склав 120 млрд грн, в тому числі 23,6 млрд грн - стабілізаційні кредити, а 23 млрд грн - кредити на збереження ліквідності на термін до одного року. На початку третьої декади липня загальна заборгованість банків за кредитами становила 91 млрд грн, з яких 72,6 млрд грн - за стабкредитам, 18,5 млрд грн - за кредитами на збереження ліквідності.

Банкіри акцентують увагу на тому, що зараз у багатьох гравців дійсно немає інших джерел фінансування, крім Нацбанку. "За перші сім місяців року з банків пішли кошти клієнтів на 44 млрд грн і 8 млрд дол. Поки не припиниться відтік коштів із банківського сектору, більшість цих установ не здатне повернути кредити Нацбанку, оскільки просто не має, чим їх замінити в своїх пасивах, - говорить директор департаменту організації, стратегії і PR Кредобанку Роман Лепак. - Це стосується в першу чергу банків з українським капіталом, так як "дочки" західних банків в обмеженому обсязі залучали ресурси НБУ, оскільки мали можливість отримувати підтримку своєї ліквідності від материнських структур". Саме в банки з українським капіталом в поточному році вводилися тимчасові адміністрації за стрімкої втрати ними своєї платоспроможності.

Банкіри вважають, що рішення НБУ дозволить деяким установам спокійно працювати хоча б деякий час. "Ліквідність банківської системи в цілому достатня. Але вона розподілена по банкам нерівномірно: одні відчувають надлишок вільних коштів, інші, навпаки, переживають дефіцит. НБУ дуже добре бачить цю ситуацію і намагається стимулювати відновлення нормальної роботи на міжбанківському ресурсному ринку. Однак для деяких установ повернення у строк рефінансування може виявитися критичним. Тому, думаю, регулятор продовжив термін повернення до 10 грудня", - каже Невмержицький.

НБУ ввів кураторів вже до трьох десятків банків, тепер йому необхіден час, щоб розібратися в їх платоспроможності. Також НБУ не зацікавлений у розширенні списку банків з тимчасовими адміністраціями. "Він встановив термін повернення кредитів: перша декада грудня. Таким чином, буде можливість оперативно до нового року за кожним банком індивідуально розібрати ситуацію і знайти рішення в разі проблем з неповерненням або часткової неможливості повернути рефінансування", - відзначає голова правління банку "Юнісон" Олександр Глущенко.