ua en ru

Необхідно ввести прямі стягнення з підприємств олігархів на військові потреби, - експерт

Розширення бази оподаткування збором на воєнні потреби є несправедливим щодо тих, хто несе на собі весь тягар АТО у східних областях України. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Забезпечення проведення антитерористичної операції загалом відбувається силами волонтерів, добровольцями, військовими та їхніми родичами. Люди складають власні гроші і купують засоби захисту, одяг, харчі, ліки, транспорт. Тому оподатковувати ще тих, хто несе на собі весь тягар воєнних дій - це щонайменше несправедливо", - заявив Новак.

На його думку, ефективність такого оподаткування на воєнні цілі буде невисокою.

"Українському війську потрібне постійне фінансування. Уряд же пропонує обкласти фізичних осіб новим податком, зібране йтиме у бюджет, далі - розподілятиметься за досі невідомим принципом. Скільки часу мине, поки гроші надійдуть за призначенням? А скільки й не дійде, бо про масштаби корупції у війську можна тільки здогадуватися. Ми й досі не бачимо кінців тих 7 мільярдів прямих видатків з бюджету", - зауважив експерт.

Новак вважає, що влада має діяти рішуче у залученні до фінансування армії олігархів, які прямо чи опосередковано довели ситуацію у Східній Україні до критичної:

"Бухгалтерською мовою, треба діяти "актами першої дії". Наприклад, запровадивши прямі стягнення з підприємств олігархів. Не відшкодовувати їм податок на додану вартість, а спрямовувати цю суму на потреби армії. І, звісно ж, бюджет отримає ще більше коштів, якщо в державі нарешті завершать кримінальні справи проти конкретних осіб й конфіскують майно за рішенням суду. Бо чимало з тих, хто доклався до кривавих подій в Україні, нині спокійно вечеряють у столичних ресторанах, а влада ніби й не помічає цього. Покарати їх бодай фінансово було б справедливо".

Нагадаємо, Кабінет міністрів подав на розгляд до парламенту законопроект про запровадження щомісячного збору в розмірі 1,5% з доходів усіх фізичних осіб на воєнні потреби. Альтернативний законопроект, який зареєструвала фракція ВО "Свобода", передбачає диференційовану систему одноразового збору залежно від обсягу річного доходу громадянина у понад 500 тис. гривень.

"Ми стоїмо на тому, щоби запровадити воєнний податок, згідно з яким фінансувати українське військо мають олігархи. Особливо заплатити мають ті олігархи, які ще вчора шантажували українську владу і верещали "Услиштє голас Данбаса!". Хто заробив минулого року, згідно з декларацією, від 500 тис. до мільйону гривень, має одноразово сплатити 10% від заробітку, від мільйону до десяти - 15%, хто мав дохід від десяти мільйонів до ста - 20%, більше ста мільйонів - 25%", - заявив у парламенті очільник "Свободи" Олег Тягнибок.

Необхідно ввести прямі стягнення з підприємств олігархів на військові потреби, - експерт