ua en ru

ФДМУ необхідно посилити контроль над структурами, що забезпечують процеси приватизації, - експерт

Перешкоджання інвестиційній компанії "Бізнес-Інвест" в її участі у приватизації пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром" може свідчити про намір провести адресну приватизацію. Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"У зв'язку з цим Фонду державного майна України (ФДМУ) та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку доцільно посилити контроль над структурами, які беруть участь у процесі організації та проведення приватизаційних конкурсів", зазначив Бутко.

Нагадаємо, торги щодо продажу 2,2% і 5% акцій ПАТ "Сумихімпром" повинні відбутися 12 червня. Для їх проведення ФДМУ була обрана маловідома структура - "Східно-європейська фондова біржа".

При цьому, як повідомив представник компанії "Бізнес-Інвест" Олександр Винниченко, уповноважені працівники біржі 10 червня створили для компанії "Бізнес-Інвест" непереборні перешкоди у питанні подачі заявки та іншої документації, необхідної для участі в конкурсі.

"На наступний день, 11 червня, співробітники "Східно-європейської фондової біржі" прийняли заявку інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест", однак банк "Надра", в якому обслуговується розрахунковий рахунок вказаної біржі, до 15.00 не підтвердив Фонду держмайна отримання гарантійного внеску для участі в приватизації, який компанія "Бізнес-Інвест" оплатила о 10.00", - повідомив Винниченко.

За наявними достовірними даними, платіжний документ компанії "Бізнес-Інвест" був оброблений в розрахунковому центрі Національного банку України в 10.20.

За словами представника компанії "Бізнес-Інвест", з цього випливає, що згідно з регламентом НБУ, кошти компанії, перераховані у вигляді гарантійного внеску для участі в приватизації двох пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром", повинні були надійти на рахунок "Східно-європейської фондової біржі", відкритий у банку "Надра", не пізніше 12.00. Важливо відзначити, що відсутність підтвердження надходження гарантійного внеску може бути причиною для відмови в участі в приватизаційному конкурсі.

"Східно-європейську фондову біржу", за даними представників "Бізнес-Інвест", контролює розшукуваний урядом США за звинуваченнями в корупції олігарх Дмитро Фірташ. Він же контролює і банк "Надра".

Не виключено, що перешкоджання інвестиційній компанії "Бізнес-Інвест" в допуску до участі в приватизації пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром", може свідчити про те, що приватизація великого вітчизняного виробника фосфатних добрив та двоокису титану може бути проведена в інтересах заздалегідь певної компанії.

"Доцільно посилити контроль з боку ФДМ за структурами, які є технологічними учасниками процесу приватизації, в тому числі за біржами та банківськими установами. Це необхідно в тому числі і тому, що наслідком можливих адресних приватизацій стане продаж об'єктів за заниженими цінами. В цьому аспекті недостатній контроль над учасниками приватизаційних процесів викликає подив, наприклад в силу того, що за 5 місяців поточного року надходження від приватизації склали 0,3% від річного плану. При таких темпах наївно розраховувати на виконання річного плану", - вважає Бутко.