ua en ru

Німецький енергоконцерн E.On не унеможливлює арбітражних розглядів з постачальниками газу

Німецький енергоконцерн E.On не унеможливлює арбітражних розглядів з постачальниками газу, повідомив сьогодні головний виконавчий директор німецької компанії Йоханнес Тайссен, кажучи про дискусії відносно прив'язки постачальниками цін на газ до ціни на нафтопродукти. При цьому глава E.On підкреслив, що Росія є надійним партнером компанії впродовж десятиліть. "До цього ми успішно вирішували всі проблеми", - повідомив Й.Тайссен, спростувавши інформацію про те, що E.On Ruhrgas просив про прив'язку всіх котрактов на постачання газу до спотових цін на газ, повідомляє РБК.
В той же час глава німецького енергоконцерну відзначив, що контрактні ціни на газ повинні задовольняти всі сторони. Дорожнеча газу, що поставляється по довгострокових контрактах, в порівнянні із спотовим ринком "з'їла" частину прибутків E.On у минулому фінансовому році, що викликає незадоволеність німецької компанії, яка чекає, що майбутні два роки будуть також нелегкими, передає Reuters.
Керівництво газового концерну і раніше озвучувало позицію, згідно якої контракти з найбільшими постачальниками природного газу до Європи, такими як "Газпром", мають бути скоректовані, відзначаючи при цьому, що довгострокові контракти на постачання газу з найбільшими газовиробниками залишаються важливим інструментом забезпечення енергетичної безпеки Європи.
Нагадаємо, що в листопаді 2010 р. заступник голови правління Газпрому Олександр Медведев повідомив, що протягом трьох років, включаючи 2010 р., монополія продаватиме частину об'ємів газу для основних його покупців в Європі - E.On Ruhrgas, ENI і GDF Suez - з прив'язкою до спотового індексу. За неофіційними даними, з початку 2010 м. "Газпром" продає E.On близько 15% контрактного газу за спотовими цінами. Проте базові параметри, такі як довгострокова формула ціни і принцип "бери-або-плати", залишаються незмінними.
В даний час E.On купує в "Газпрому" близько 30% газу. В цілому по Євросоюзу газовий імпорт на 42% забезпечується за рахунок постачань російського газу. Перший довгостроковий контракт про постачання природного газу до Німеччини був поміщений ще в 1970г. строком на 20 років.
Сьогодні E.On обнародував фінансові показники за 201 0г. Чистий прибуток компанії, доступний для розподілу серед акціонерів, за підсумками 2010 р. знизилася на 30% - до 5,85 млрд євро в порівнянні з 8,42 млрд євро, отриманими за аналогічний період роком раніше. При цьому прибуток компанії від операцій, що продовжуються, за 2010 р. склав 7,12 млрд євро, знизившись на 17,6% в порівнянні з показником 2009 р., зафіксованим на відмітці 8,64 млрд євро.