ua en ru

Німецька розвідка спростувала інформацію про сприяння в затриманні Каддафі

Федеральна розвідувальна служба Німеччини BND спростувала інформацію про те, що німецькі розвідники нібито надали допомогу у виявленні колишнього лівійського лідера Муамара Каддафі, опубліковану раніше тижневиком Der Spiegel, повідомляє Deusche Welle.
Розвідувальній службі Німеччини не було відомо місцезнаходження Каддафі в той день, коли він був виявлений повстанцями, заявив увечері 22 жовтня представник BND Дітер Арндт. "Вся ця історія є вигадкою", - цитують слова Арндта інформаційні агентства.
Раніше онлайн-видання тижневика Der Spiegel опублікувало повідомлення про те, що співробітникам Федеральної служби розвідки вже давно було відомо, де конкретно в своєму рідному місті Сірті ховався Каддафі.

Нагадаємо, Каддафі, який правив країною більше 40 років і перебував у бігах з серпня 2011 р., був убитий, коли автоколона поваленого глави держави намагалася вирватися з обложеного Сірта. Спочатку авіація НАТО завдала по ній удар, змусивши повернути назад, потім конвой був атакований бійцями ПНР.
Через деякий час тіло Каддафі було перевезено в Місурата і виставлено на загальний огляд. Труп поклали в овочеву морозильну камеру в торговому центрі міста, який протягом декількох місяців відбивав постійні атаки урядових військ. Городяни вишикувалися в довгі черги, щоб подивитися на покійного диктатора і сфотографуватися на тлі трупа.