ua en ru

Деякі виробники м'яса в Україні мають позитивні перспективи в плані попиту, - Fitch

Деякі виробники м'яса в Україні мають позитивні перспективи в плані попиту - як на внутрішньому ринку, так і за кордоном. Сюди входить недавнє оголошення про відкриття ринків Євросоюзу для українського м'яса птиці, хоча і з застосуванням імпортних тарифів ЄС в перший час. Про це заявляє рейтингове агентство Fitch, йдеться в повідомленні агентства.

Крім того, Fitch відзначає, що дебати щодо майбутнього спільної сільськогосподарської політики бюджету Євросоюзу, які відбудуться на початку 2013 р., будуть визначати розвиток агробізнесу в Європі та СНД в 2013 р., вважає рейтингове агентство Fitch. Про це йдеться в повідомленні агентства.

Fitch вважає, що реформа аграрної політики ЄС буде визначати бюджет на 2014-2020 рр. і буде мати ключове значення в оцінці того, наскільки добре європейські фермерські господарства зможуть конкурувати в умовах дерегулювання і посилення конкуренції з іншими регіонами. В даний час вільно конкурувати у світовому масштабі можуть тільки найбільші компанії і компанії, що ведуть діяльність в сегментах, де Європа зберігає природну конкурентну перевагу (наприклад, в сегменті зернових).

"Обговорення можливого скасування європейської системи квот на цукор з 2015 р., які нещодавно поновилися, підкреслюють вразливість деяких секторів перед міжнародними ринками і цінами", - йдеться в повідомленні Fitch.

Разом з тим в агентстві відзначають, що сільськогосподарський сектор лишається схильним до високого ризику втручання з боку регулятора за допомогою зміни квот і мит, а також інших торгових обмежень. "Це особливо справедливо відносно України зважаючи на потенційний дефіцит виробництва сільськогосподарських культур і необхідності обліку особами, що приймають політичні рішення, того, що ціни на сільськогосподарську продукцію складають таку високу частку базової вартості споживчих товарів", - пояснює Fitch.

Читайте також: Україна має намір експортувати в ЄС 20 тис. т м'яса птиці, - Мінагрополітики