ua en ru

Невідомі розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі

Невідомі в ніч з 18 на 19 лютого розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі, які знаходилися на 4 і 5 поверхах будівлі.

Невідомі в ніч з 18 на 19 лютого розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі, які знаходилися на 4 і 5 поверхах будівлі. Про це Art Ukraine повідомили співробітники музею.

"Близько п'ятої вечора працівники музею були евакуйовані, дирекція ж залишалася приблизно до шести годин. Залишаючи будівлю, комендант Українського дому Юрій Левченко піднявся з дирекцією Музею історії Києва на 4 та 5 поверхи, показавши, що всі музейні приміщення закриті і стоять на сигналізації. Перед тим, як виїхати, дирекція дочекалася керівництва силовиків, для того щоб попередити їх про те, що в будівлі знаходяться музейні фонди", - говорить завідуюча відділом "Київ другої половини 17 - початку 20 століття" Ольга Друг.

За словами головного хранителя музею Людмили Сургай, о 00:00 в приміщенні спрацювала сигналізація і вона, згідно інструкцій, повідомила про це в міліцію. Виклик був прийнятий, однак на місце подій ніхто не приїхав.

"У співробітників музею немає здогадів стосовно того, що відбувалося в музеї тієї ночі, і хто міг проникнути у закриті зали", - йдеться в повідомленні.

Потрапивши в Український дім вранці 19 лютого, співробітники музею виявили розгромлена фондосховище.

Серед ймовірно зниклих експонатів - скульптура 18-го століття, створена на заводі Гарднера і зображає Катерину II.

"На підлозі фондосховища лежать уламки астрономічного приладу Эртеля (1825 р.), а порцеляновий посуд 18-го століття не то вкрадена, не то розбита", - йдеться в повідомленні.

Також були розкриті археологічні фонди музею викрадено комп'ютери, які стояли в бухгалтерії.

Представники силових структур, що перебували в Українському домі, як наголошується, відмовилися давати які-небудь коментарі.

Невідомі розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі

Невідомі розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі

Невідомі розграбували фонди Музею історії Києва в Українському домі

Фото: Art Ukraine